Traže odgovarajući zakon

ЕU: Ubrzati povratak ilegalnih migranata

  • Izvor: SRNA
  • 18.10.2024. 09:25

Lideri ЕU saglasili su se da iskoriste sve svoje poluge, uključujući trgovinu, razvojnu pomoć i viznu politiku, da ubrzaju povratak migranata koji su ilegalno ušli u blok i zatražili od Еvropske komisije da hitno izradi odgovarajući zakon.

- Еvropski savjet poziva na odlučnu akciju na svim nivoima kako bi se olakšao, povećao i ubrzao povratak iz ЕU koristeći sve relevantne instrumente i alate politike ЕU, uključujući diplomatiju, razvoj, trgovinu i vize - naveli su lideri u pisanim zaključcima nakon prvog dana samita u Briselu.

Prema statističkim podacima, od 484.000 državljana van ЕU kojima je prošle godine naloženo da napuste ЕU, samo 20 odsto se vratilo kući. Predsjednik Еvropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da Komisija radi na poboljšanju ovog broja i da će uskoro predstaviti zakon za rješavanje tog problema.

Lideri ЕU su, takođe, podržali Poljsku u njenom planu da privremeno obustavi prihvatanje zahtjeva za azil od migranata koje su Bjelorusija i Rusija potisnule preko istočne granice.

Dok mnoge nevladine organizacije kažu da odluka o odbijanju zahtjeva za azil predstavlja kršenje povelje ЕU o osnovnim pravima, Fon der Lajenova je istakla da je to legalno kao privremeni odgovor na hibridni napad iz Minska i Moskve, prenosi Rojters.

Lideri ЕU su, takođe, razgovarali o uspostavljanju "centara za povratak" u zemljama van ЕU, gdje bi migranti čiji su zahtjevi za azil u ЕU odbijeni mogli da čekaju deportaciju u svoju matičnu zemlju, pod uslovom da je bezbjedno da ih tamo vrate.

Fon der Lajenova je pojasnila da je diskusija o tome kako organizovati takva čvorišta još u toku kako bi se utvrdilo koja bi se treća zemlja mogla smatrati sigurnom, koliko dugo migrant može biti zadržan u u tom centru i šta učiniti ako povratak u matičnu zemlju nije moguć.

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da bi za zemlju veliku kao što je Njemačka, centri za obradu azila van bloka mogli da obrađuju samo dio zahtjeva i da bi zakon o brzom povratku bio od veće pomoći.

Šolc i drugi lideri su naglasili da su ЕU prijeko potrebni migranti jer stanovništvo ЕU stari i penzioni sistem je pod sve većim pritiskom.

Španski socijalistički premijer Pedro Sančez rekao je da je migracija pozitivna pojava i nešto što je Španiji i drugim evropskim ekonomijama očajnički potrebno da podrže natalitet i blagostanje države.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: