Trebao da stupi na snagu 10. novembra

Еvo zašto je odložen novi sistem ulaska u ЕU

  • Izvor: B92
  • 11.10.2024. 17:23

Iako je mesecima bilo riječi o novom sistemu ulaska/izlaska u i iz ЕU koji je trebao da stupi na snagu 10. novembra, on je definitivno odložen.

ЕЕS sistem podrazumijevaće davanje biometrijskih podataka, fotografisanje i popunjavanje formulara, na graničnim prelazima, a zbog složenosti ovog sistema bilo je zabrinutosti da neće funkcionisati kako treba zbog čega je, između ostalog, odložen.

Bilo je očekivano da će novi sistem stvoriti gužve na prelazima, a to nikome nije u cilju.

Zato je najavljena i aplikacija putem koje će podaci moći unaprijed da se daju, a potom i čuvaju u digitalnom fajlu, međutim još uvijek sve nije realizovano u potpunosti.

Sve snimljeno: Divljao skupocjenim autom i napravio haos

Sve snimljeno: Divljao skupocjenim autom i napravio haos

Ovu vijest, kao i razloge zbog kojih se odlaže ЕЕS sistem, iznijela je komesarka ЕU za unutrašnje poslove Ilva Johanson nakon sastanka Saveta ЕU za pravdu i unutrašnje poslove. 

"Diskutovali smo o ЕЕS sistemu za koji smo navodili da će početi 10. novembra, ali sada je jasno da to neće biti tada. Nisu svi spremni, tri zemlje su istakle da nisu spremne za novi sistem, a imamo i neke nedoumice kada je u pitanju njegovo funkcionisanje", istakla je Ilva Johanson.

Pravi dijamant: Banjalučanka se oprostila od starog Mercedesa

Pravi dijamant: Banjalučanka se oprostila od starog Mercedesa

Komesarka je istakla i da će narednih dana još razgovarati o sistemu, a posebno o mogućnosti njegove primjene korak po korak, umjesto na svim graničnim prelazima zemalja članica odjednom.

"Da bi sistem funkcionisao, mora da se dâ garancija da je stabilan i da neće biti odgovoran za eventualna kašnjenja i pad sistema. U ovom trenutku je očigledno da nemamo garanciju za to", objasnio je i Davor Božinović, hrvatski ministar unutrašnjih poslova.

Pratite nas i putem Vibera