Više i ne kriju

Francuski pukovnik: Naši vojnici su već dugo u Ukrajini

  • 04.06.2024. 16:22

Dok RFI tvrdi da će predsjednik Francuske Еmanuel Makron na ceremoniji obilježavanja 80. godišnjice iskrcavanja u Normandiji objaviti da će poslati francuske vojne instruktore za Ukrajinu, bivši pukovnik Pjer de Jon uvjerava da "tamo već dugo ima Francuza".

Čovjek koji je komandovao 3. pukom marinaca dodaje za "Veler aktuele" da je razlika samo u "količini poslatih instruktora".

U prilog njegovoj izjavi ide činjenica da se francusko oružje nalazi na tlu Ukrajine od početka sukoba, te da isto prati mali broj instruktora budući da Ukrajinci nisu upoznati sa svom zapadnom tehnikom.

Ukrajina američkim raketama gađala sisteme na ruskoj teritoriji

Ukrajina američkim raketama gađala sisteme na ruskoj teritoriji

Dakle, kada se top "cezar" pošalje u Ukrajinu, on prvo prođe kroz Poljsku ili Rumuniju. Njegovo putovanje do Ukrajine je podijeljeno na "logističke parcele", i u svakoj od njih prisutno je nekoliko francuskih oficira za vezu, naglašava Pjer de Jon.

Pošto oprema pređe poljsko-ukrajinsku granicu, treba što prije da se pošalje na front jer je u protivnom laka meta ruskih udara.

Iz Rusije poručuju: Zapadni instruktori nemaju nikakav imunitet

Iz Rusije poručuju: Zapadni instruktori nemaju nikakav imunitet

Prema pukovnikovim riječima, francuski treneri koji prate topove usput obučavaju ukrajinske artiljerce, "ponekad bukvalno pored puta". Pogotovo što se oprema mora održavati tokom putovanja u Ukrajini, pa je stoga sve vrijeme neophodno francusko znanje.

Od početka rata obezbijeđena je i obuka Ukrajinaca u Francuskoj.

"Ali na kraju obuke određeni vojnici prate ukrajinske vojnike nazad u Ukrajinu da provjere da li je sve ispravno primenjeno", precizira bivši pukovnik francuske vojske.

Upitan da li bi buduća Makronova objava bila tek formalizovanje aktuelnog stanja De Jon kaže da je ovo sada složenija priča.

"Politiko" o igrama iza kulisa: Bajden tajno dao Ukrajini dozvolu?

"Nova obuka bi bila masovna, zvanična i ne samo usredsređena na opremu već i na vojne manevre", zaključuje nekadašnji pukovnik, a prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera