Teška situacija

Grad duhova - Ovo je trenutno najopasniji front u Ukrajini, Rusi nadiru

  • Izvor: Agencije
  • 14.10.2024. 19:15

"Ovo je najopasnija linija fronta. Rusija snažno napada. Nismo uspjeli da stabilizujemo front. Svaki put kada se linija fronta pomjeri, pomjerimo se i mi", kaže Oleksandr, načelnik saniteta 25. brigade ukrajinske vojske.

Reporteri Bi-Bi-Sija bili su u blizini Pokrovska, rudarskog centra oko 60 km sjeverozapadno od glavnog grada Donjecke oblasti. Ljekari kažu da su nedavno u jednom danu izliječili 50 vojnika. Žrtve se na ovu tajnu lokaciju dovoze na liječenje nakon sumraka, kada su manje šanse da budu napadnute naoružanim ruskim dronovima.

Ukrajinske snage pretrpjele su značajne gubitke u žestokoj borbi za odbranu Pokrovskog. Prije samo nekoliko mjeseci grad se smatrao relativno sigurnim. Ovdje je živjelo 60.000 ljudi i često su vojnici sa prve linije dolazili u grad da se odmore. Sada izgleda kao grad duhova. Otišlo je više od tri četvrtine stanovništva.

Otkako su ruske trupe zauzele grad Avdijevku u februaru, nastavile su da brzo napreduju kroz region Donjecka. Početkom oktobra Rusija je zauzela ključni grad Vuhledar. Ukrajinska vlada se slaže sa vojnicima da su borbe oko Pokrovska najžešće.

"Najviše neprijateljskih napada ima u pravcu Pokrovska", saopštio je zvanični Kijev prošle nedjelje, tvrdecći da su ukrajinske oružane snage odbijale oko 150 neprijateljskih napada skoro svakog dana u posljednje dvije nedjelje.

Vatra je toliko žestoka da ni sami vojnici ponekad ne znaju kako su povrijeđeni. 

U sanitetu, deset kilometara od fronta, vojna medicinska sestra Tanja drži za ruku Serhija, vojnika sa krvavim zavojem preko većeg dijela lica, i vodi ga u sobu za pregled. Njegovo stanje je teško, kaže Tanja. Sergijevo oko, lobanja i mozak su povređeni gelerima.

Ljekari mu brzo čiste rane i ubrizgavaju antibiotike.

Ubrzo stižu još petorica vojnika za koje nije jasno kako su zadobili povrede. Vatra može biti toliko žestoka i iznenadna da su im rane mogle nastati od minobacača ili eksploziva bačenog iz dronova.

Otišao na pecanje i od tada mu se gubi svaki trag - Nestao Đuro Topić

Otišao na pecanje i od tada mu se gubi svaki trag - Nestao Đuro Topić

"Ovdje je opasno. Teško i psihički i fizički. Svi smo umorni, ali se snalazimo", kaže Jurij, komandant svih sanitetskih jedinica brigade. Svi vojnici su ranjeni u različito doba jutra, ali su dovedeni tek poslije noći jer je tada sigurnije. Takva odlaganja mogu povećati rizik od smrti i invaliditeta.

Redov Taras mu je previjao ruku da zaustavi krvarenje iz rane od gelera, ali sada - više od 10 sati nakon ranjavanja - ruka mu izgleda natečena i bleda i nema osjećaja. Doktor kaže da će možda morati da je amputira.

U protekla 24 sata dovezena su dva mrtva vojnika.

Sve to ukazuje na žestinu bitke za Pokrovsk, važno saobraćajno čvorište. Pruga je redovno korišćena za evakuaciju civila iz gradova na liniji fronta u sigurnije dijelove Ukrajine i za snabdijevanje vojske.


Pratite nas i putem Vibera