Gruzija

Haos u najavi: Pobjedu na izborima proglasili i vlast i opozicija

  • Izvor: SRNA
  • 26.10.2024. 20:22

Vladajuća stranka i glavna opoziciona partija u Gruziji proglasile su pobjedu na parlamentarnim izborima, za koje se navodi da će odrediti da li će bivša sovjetska republika krenuti ka Zapadu ili će se osloniti na Rusiju tokom rata u Ukrajini.

Rezultati izlaznih anketa dali su kontradiktorne projekcije za novi sastav parlamenta.

Jedno istraživanje pokazalo je da je vladajuća stranka Gruzijski san ubjedljivo pobijedila, a druge dvije ankete pokazuju da će opozicija dobiti većinu.

Izlazna anketa televizijskog kanala "Imedij", koji podržava Gruzijski san, pokazala je da je vladajuća partija osvojila 56 odsto glasova.

Dovode se u vezu sa terorističkim napadom u Bosanskoj Krupi - Ovo su uhapšene vehabije

Dovode se u vezu sa terorističkim napadom u Bosanskoj Krupi - Ovo su uhapšene vehabije

Međutim, izlazne ankete proopozicionih kanala "Formula" i "Mtavari arhi" pokazale su da će opozicione stranke zajedno moći da formiraju većinu u parlamentu od 150 mjesta.

Bidžina Ivanišvili, osnivač vladajuće stranke i nekadašnji premijer, proglasio je pobjedu.

"Rijedak je slučaj u svijetu da ista partija postigne takav uspjeh u tako teškoj situaciji - to je dobar pokazatelj talenta gruzijskog naroda", rekao je Ivanišvili samo nekoliko minuta nakon zatvaranja birališta.

On je poručio građanima da će Gruzija "postići veliki uspjeh u naredne četiri godine".

Očekuje se da će uskoro stići prvi preliminarni rezultati, a trebalo bi da potpuni rezultati budu objavljeni u roku od nekoliko sati.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: