Švajcarska

Hapšenja poslije prve upotrebe kapsule za samoubistvo

  • Izvor: SRNA
  • 24.09.2024. 17:40

Švajcarska policija uhapsila je nekoliko osoba nakon što je prvi put upotrijebljena kapsula kontroverznog futurističkog izgleda dizajnirana da omogući njenom korisniku da izvrši samoubistvo, saopštile su vlasti.

Policija u sjevernom kantonu Šafhauzenu saopštila je da je takozvana kapsula Sarko juče postavljena u šumi u opštini Merihauzen.

Tužioci u Šafhauzenu pokrenuli su krivične postupke protiv nekoliko osoba zbog "navođenja, pomaganja i podržavanja samoubistva", navodi se u policijskom saopštenju i dodaje da je nekoliko osoba privedeno, bez detalja o njima ili preminulom licu.

Portparol grupe "Posljednje utočište", koja stoji iza kapsule, rekao je da je preminula Amerikanka stara 64 godine koja je patila od teškog oblika oslabljenog imunološkog sistema.

Florijan Vilet, kopredsjednik "Posljednjeg utočišta", nalazi se među četiri privedene osobe zajedno sa holandskim novinarom i dvojicom Švajcaraca, rekao je portparol.

Vilet je u saopštenju kompanije opisao smrt Amerikanke kao "mirnu, brzu i dostojanstvenu".

Portparol "Posljednjeg utočišta" rekao je da je žena prošla psihijatrijsku procjenu prije nego što je okončala svoj život.

Kapsula "Sarko" izaziva smrt kada njegov korisnik unutra ispusti gas azot, čime se snižava količina kiseonika na smrtonosan nivo.

Ovo je ideja Filipa Ničea, australijskog ljekara poznatog po svom radu na asistiranom samoubistvu od devedesetih godina prošlog vijeka.

Švajcarska je magnet za zagovornike asistiranog samoubistva zbog zakona koji ga tamo čine legalnim. Kompanija "Posljednje utočište" saopštila je da je dobila pravni savjet da se to može primijeniti.

Kapsula je privukla veliku medijsku pažnju i pokrenula diskusiju unutar vlasti o tome da li je treba dozvoliti ili ne.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: