Florida

Helena razorila dijelove Amerike: Desetine mrtvih, apokaliptične scene

  • Izvor: Agencije
  • 28.09.2024. 09:21

Broj žrtava uragana Helena koji je pogodio SAD povećao se na 44, a bez struje je 4,6 miliona ljudi, prenose američki mediji.

Zbog poplava je više desetina osoba zarobljeno na krovu jedne bolnice u Tenesiju, a u toku je operacija spasavanja, prenosi "ABC njuz".

Guverneri američkih saveznih država Floride, Džordžije, Alabame, Karoline i Virdžinije proglasili su vanrednu situaciju u svojim državama. Američki ministar zdravlja Ksavijer Besera izjavio je da se ulažu napori kako bi se pomoglo zvaničnicima Džordžije da saniraju posljedice uragana Helena i da bi se pružila neophodna medicinska pomoć.

Guverner Džordžije Brajan Kemp izjavio je da su desetine ljudi i dalje zarobljene u zgradama oštećenim uraganom 4. kategorije, prenosi AP. Širom zemlje otkazano je više od 800 letova, navodi "ABC njuz".

Najveći broj letova otkazali su Međunarodni aerodrom Šarlot Daglas u Sjevernoj Karolini, Međunarodni aerodrom Hartsfild-Džekson Atlanta i Međunarodni aerodrom Tampa na Floridi.

Uragan kategorije 4 pogodio je sinoć region Big Bend na Floridi, a danas je oslabio iznad Džordžije.

Uragan je oslabio na kategoriju 1, sa maksimalnom brzinom od 120 kilometara na čas, ali zvaničnici su rekli da su vremenski uslovi i dalje opasni po život i pozvali stanovništvo da ostane u skloništima, objavio je danas Nacionalni centar za uragane.

Zabilježene su poplave širom jugoistoka SAD, a nove padavine očekuju se i danas. Obavezna evakuacija naložena je za dio stanovnika u Еšvilu, u zapadnom dijelu Sjeverne Karoline. Pored obilnih padavina, očekuju se i klizišta i odroni.

U planinama Sjeverne Karoline palo je i do 25 centimetara kiše.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:50 Mućke (12+) (R)

    'Mućke (12+) (R)

  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 11:55 Vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:10 Gola nauka, dokumentarni program (R)

    '' Gola nauka, dokumentarni program (R)

  • 13:00 Autošop magazin (R)

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.