Sjeverna Kalifornija

Hiljade ptica padale mrtve: Očajni naučnici otkrili uzrok

  • Izvor: Agencije
  • 17.10.2024. 19:36

Više od 94 hiljade ptica uginulo je u nacionalnom rezervatu Jezero Tul u Sjevernoj Kaliforniji, a očajni naučnici su otkrili šta je uzrok.

Kako su naveli, ptice je ubio botulizam - bakterijska bolest koja uzrokuje paralizu mišića. Ovo je najgori takav incident te vrste ikada zabilježen na tom jezeru.

"Bolesne ptice često ne mogu kontrolisati svoje mišiće i uguše se u vodi. Veoma je mučno to gledati", rekla je biolog i ornitolog Teresa Viks iz "Bird Еlajens of Oregon" za "Gardijan".

Koji znaci će biti puni para do kraja godine?

Koji znaci će biti puni para do kraja godine?

Iako je za sada pošast lokalnih razmjera, epidemija i katastrofalno odumiranje povezani su s globalnim problemima uključujući smanjenje močvarnih područja, sve veću potražnju za ograničenim vodnim resursima, hidrološka preusmjeravanja i zagrijavanje.

Ovakve vrste epidemija mogu se dogoditi u bilo kojem dijelu svijeta i čini se da je riječ o fenomenu koji je u porastu, tvrdi Еndru Farnsvort, naučnik u ornitološkoj laboratoriji "Kornel" koji proučava migraciju ptica.

"S obzirom na sve veće temperature, suše, intenzivne kišne periode praćene sušenjem... Obilježja klimatskih promjena su svuda", rekao je Farnsvort.

Pošast koja je usmrtila ptice uzrokovana je toksinom koji stvara posebna vrsta bakterije (Klostridium botulinum) koja uspijeva u toplim, stajaćim i niskim nivoima vode.

CV Jovane Jeremić je hit na mrežama: Govori ove jezike

CV Jovane Jeremić je hit na mrežama: Govori ove jezike

Botulizam takođe može uticati na ljude, iako u ovom slučaju nije zabilježen nijedan slučaj prenosa. Ovakvi su slučajevi zabilježeni širom svijeta, ali inače uzrokuju mnogo manje smrti. Izbijanje botulizma 2020. godine uzrokovano sličnim uslovima ubilo je procijenjenih 60 hiljada ptica na jezeru Tule. Iako je situacija i tada bila veoma loša, ipak je bila nešto bolja nego danas.

Borba za ptice traje, pa se jezero puni vodom. To čine ljudi, nastojeći usporiti izbijanje epidemije. Ali, količina koju su pustili nije dovoljna, pa hiljadu ptica umire svaki dan. Zbog toga naučnici predviđaju da će ih na kraju ova epidemija ubiti više od stotinu hiljada. Ipak, nadaju se da će se situacija popraviti krajem ovog mjeseca, sa zahlađenjem.

Iako se botulizam prirodno javlja, opseg ove epidemije je obeshrabrujući, rekao je Džon Vradenburg, nadzorni biolog iz Nacionalnog rezervata za divlje životinje Klamat Basin.

"Močvare se smanjuju širom zapadnih SAD zbog klimatskih promjena, promjena u funkciji ekosistema i sve veće potražnje za ograničenim vodnim resursima", dodao je.

Pjevačica šokirala priznanjem: ''Voljela sam oženjenog muškarca''

Pjevačica šokirala priznanjem: ''Voljela sam oženjenog muškarca''

Jezero Tule i druge rijeke, jezera i potoci u blizini područja su veoma važni u vrijeme migracije ptica, jer mnoge tamo zastaju da se odmore. Mnoge od njih su ove godine nastradale.

Rehabilitatori divljih životinja Meri Travers i Dženuari Bil i njihova organizacija Bird Еlaj Iks liječili su oko 1.500 oboljelih životinja i uspješno pustili u divljinu njih više od 900. Ne postoji lijek za otrov botulizma, ali uz podršku njegu i u okruženju bez stresa, većina se ptica može oporaviti tokom jedne sedmice, rekli su.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Serija: Aviondžije (12+)

    'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:00 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:15 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)

  • 23:00 Serija: Red Rok (12+)

    ''Serija: Red Rok (12+)

  • 23:30 Noćni program

    Noćni program