Odlučni da se osvete

IDF: Nastavićemo da napadamo ciljeve Hezbolaha u Bejrutu

  • Izvor: Tanjug
  • 03.10.2024. 23:01

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas će nastaviti da napada ciljeve Hezbolaha u Bejrutu, dolini Beka i u južnom Libanu.

Načelnik Generalštaba IDF Herci Halevi rekao je u video-poruci da je vojska "odlučna da uništi" infrastrukturu Hezbolaha u blizini libanske granice i da će nastaviti da nanosi štetu toj militantnoj grupi, piše Si-Еn-Еn (CNN).

Halevi je rekao da vraćanje stanovnika blizu granice njihovim domovima "znači uništavanje terorističke infrastrukture koju je Hezbolah izgradio u blizini granice kako bi mogli da upadaju u izraelske zajednice i ubijaju civile".

- Odlučni smo u tome da uništimo ovu infrastrukturu i eliminišemo sve prisutne. Nećemo dozvoliti da se Hezbolah formira na ovim mjestima - rekao je on.

Izrael je optužio Hezbolah za postavljanje oružja ispod stambenih zgrada u Bejrutu, dok izraelski politički lideri prkose međunarodnim pozivima na uzdržanost.

Halevi je takođe rekao da su izraelske trupe "spremnije i obučenije nego ikada ranije i da imaju iskustvo iz operacija u Gazi".

Rojters je objavio da Vašington misli da Izrael još nije donio konačnu odluku oko toga da li će da napadne iranska naftna postrojenja.

- Sjedinjene Američke Države ne vjeruju da je Izrael odlučio kako da odgovori na iranski napad, uključujući i odluku oko toga da li da gađa naftna postrojenja. Oni (Izraelci) još uvijek odlučuju šta će tačno uraditi - rekao je američki zvaničnik, nekoliko dana nakon što je Teheran napao Izrael sa oko 200 balističkih projektila.

Izrael je sinoć bombardovao centar Bejruta i u tom napadu, kako je navelo libansko ministarstvo zdravlja, poginulo je devet osoba.

Izrael, koji se skoro godinu dana bori protiv Hamasa u Gazi, poslao je svoje trupe u južni Liban nakon dvonedjeljnih intenzivnih vazdušnih napada.

Tel Aviv navodi da je cilj njegovih operacija u Libanu da omogući desetinama hiljada svojih građana raseljenih zbog bombardovanja Hezbolaha tokom rata u Gazi da se bezbjedno vrate kući.

Libanska vojska je saopštila da su danas dva vojnika poginula u izraelskim napadima u odvojenim incidentima na jugu Libana.

Grupa civilne odbrane povezana sa Hezbolahom izjavila je da je sedam članova njenog osoblja, uključujući dva medicinska radnika, ubijeno u napadu u Bejrutu.

Izrael je, takođe, saopštio da je gađao zgradu opštine u južnom libanskom gradu Bint Jbeil, kada je poginulo 15 pripadnika Hezbolaha i uništeno mnogo oružja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: