Crna predviđanja

Iran bi jednim potezom mogao svijet da baci na koljena

  • Izvor: Agencije
  • 09.10.2024. 17:03

Sukob na Bliskom istoku ponovo je usmjerio svjetsku pažnju na jedan od najvažnijih geopolitičkih i ekonomskih morskih prolaza – Hormuški moreuz.

Ovaj uski vodeni pojas, smješten između Irana i Omana, ključan je za globalnu trgovinu naftom, a svaki poremećaj mogao bi izazvati drastične posljedice za svjetsku privredu. Zato, Iran bi, uslovno rečeno, jednim svojim potezom mogao baciti gotovo cijeli svijet na koljena.

Hormuški prolaz smatra se jednom od najkritičnijih tačaka za transport nafte u svijetu. Preko ovog uskog prolaza dnevno prođe oko 21 milion barela sirove nafte, što čini približno 21 odsto globalne trgovine njome, prema podacima Američke energetske informacione uprave (ЕIA) za 2022. godinu.

Ruska vojska nastavlja sa ofanzivom: Ukrajinci izgubili više od 21.000 vojnika u Kurskoj oblasti?

Ruska vojska nastavlja sa ofanzivom: Ukrajinci izgubili više od 21.000 vojnika u Kurskoj oblasti?

Zemlje poput Saudijske Arabije, Kuvajta, Iraka i Ujedinjenih Arapskih Еmirata glavne su izvoznice nafte te zavise od Hormuškog moreuza kako bi je dostavile na ključna tržišta širom svijeta.

Svaki prekid ili blokada prometa kroz prolaz mogli bi izazvati ozbiljan poremećaj u snabdijevanju i podići cijene nafte do nezapamćenih visina.

Najgori scenario: Šta bi moglo poći po zlu?

Еnergetski analitičari već duže vrijeme upozoravaju na potencijalne posljedice vojnog sukoba na Bliskom istoku, posebno između Izraela i Irana.

Alan Gelder, analitičar u energetskoj kompaniji "Vud Mekenzi", izjavio je da bi najgori scenario uključivao napad Izraela na Iran i iranski pokušaj blokade Hormuškog moreuza.

Zlokobna najava šefa NATO za Ukrajinu

Zlokobna najava šefa NATO za Ukrajinu

Takva blokada dovela bi do drastičnih poremećaja u globalnom snabdijevanju jer kroz moreuz prolazi oko petine svjetske nafte.

"Blokada Hormuškog moreuza imala bi daleko dramatičniji učinak od napada na iransku energetsku infrastrukturu jer je to glavna arterija za transport nafte iz regije koja drži najveće rezerve u svijetu", izjavio je Gelder za "CNBC".

Mnogi analitičari se slažu da tržište trenutno ne uzima u obzir najgori scenario, nego samo potencijalni uticaj na iransku energetsku infrastrukturu.

Međutim blokada Hormuškog prolaza mogla bi dovesti do skoka cijene nafte iznad 100 dolara po barelu, a neki analitičari predviđaju i cijene više od 150 dolara, u zavisnosti od dužine trajanja blokade.

Istorijski presedan i energetski šokovi

Blokada Hormuškog moreuza i prekid protoka nafte kroz njega mogli bi izazvati energetski šok koji bi bio trostruko veći od onih koje je svijet doživio tokom naftnih kriza 1970-ih godina. Te krize, poput Iranske revolucije i arapskog naftnog embarga, izazvale su velike poremećaje u svjetskom snabdijevanju naftom i nagli skok cijena.

Loše prognoze Vlade Njemačke: Još jedna godina ekonomskog pada!

Loše prognoze Vlade Njemačke: Još jedna godina ekonomskog pada!

Saul Kavonic, viši analitičar u "MST Fajnenšalu", smatra da bi u slučaju napada na iransku proizvodnju globalno snabdijevanje naftom bilo smanjeno za tri odsto, što bi samo po sebi moglo dovesti cijene na nivo od 100 dolara po barelu ili više.

Ako bi Hormuški moreuz bio blokiran, Kavonic procjenjuje da bi cijene nafte mogle skočiti iznad 150 dolara po barelu, što bi bilo trostruko više od šokova 1970-ih.

Globalni uticaj i cijene nafte

Prema riječima Bjarnea Šildropa, glavnog analitičara za robu u švedskoj banci SЕB, tržište trenutno ne predviđa vjerovatnoću velikog prekida snabdijevanja.

Međutim, ako bi se dogodilo ono najgore - zatvaranje Hormuškog prolaza mjesec dana ili više - cijene nafte Brent mogle bi skočiti na 350 dolara po barelu, što bi izazvalo pad svjetske ekonomije i dugoročnu destabilizaciju.

Nešto se čudno desilo na suđenju Dodiku - Advokati: Sutkinja je ''pukla'' i prekinula suđenje

Nešto se čudno desilo na suđenju Dodiku - Advokati: Sutkinja je ''pukla'' i prekinula suđenje

Šildrop ističe da, iako tržište trenutno ne predviđa ovakav scenario, potencijalni učinak zatvaranja prolaza mogao bi biti razoran, a tržište bi se moglo suočiti s nesagledivim posljedicama - padom ekonomskih aktivnosti i ozbiljnim udarcem na globalno snabdijevanje energijom.

Uticaj na tržišta gasa

Poremećaji u Hormuškom moreuzu ne bi uticali samo na tržište nafte, nego i na tržišta ukapljenog prirodnog gasa (LNG). Katar, jedan od najvećih izvoznika LNG-a, zavisi od Hormuškog moreuza za transport svog gasa, a on čini više od 20 odsto globalne trgovine LNG-om.

Urnebesno: Milica Todorović imitirala Kemala Malovčića i Miljanu Kulić

Urnebesno: Milica Todorović imitirala Kemala Malovčića i Miljanu Kulić

Prema riječima "Vorena Patersona", šefa strategije za robu u holandskoj banci ING, prekidi u snabdijevanju LNG-om kroz Hormuški moreuz mogli bi izazvati dodatne probleme na globalnim energetskim tržištima, posebno tokom zime na sjevernoj hemisferi, kada raste potražnja za njime zbog grijanja.

"Poremećaji u transportu LNG-a mogli bi dovesti do nestašica i povećanja cijena gasa, što bi dodatno destabilizovalo globalna tržišta energijom", izjavio je Paterson, prenosi "Tportal".

Pratite nas i putem Vibera