Džon Kirbi

Iz Bijele kuće tvrde: Nismo umiješani u pravni slučaj Džulijana Asanža

  • Izvor: SRNA
  • 26.06.2024. 17:49

Bijela kuća je saopštila da nije ni na koji način umiješana u finalizaciju pravnog slučaja osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža.

"Bijela kuća nije ni na koji način bila umiješana u slučaj Džulijana Asanža. Odluke koje su donijete u vezi sa izricanjem kazne i njegovom repatrijacijom nazad u Australiju tiču se Ministarstva pravosuđa", rekao je novinarima savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost za komunikacije Džon Kirbi.

Asanž je priznao krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži i potom izašao kao slobodan čovjek iz suda na ostrvu Sajpan, nakon čega se zaputio ka Australiji.

Asanž će se pojaviti u javnosti kada se oporavi

Asanž će se pojaviti u javnosti kada se oporavi

Asanž je postigao dogovor sa američkim vlastima o priznavanju krivice u zamjenu za odustajanje od daljeg krivičnog gonjenja. SAD su mu uračunale godine koje je proveo u britanskom zatvoru.

Ovim je završena četrnaestogodišnja pravna saga u kojoj je Asanž proveo više od pet godina u britanskom zatvoru i sedam godina u azilu u Ambasadi Еkvadora u Londonu boreći se protiv izručenja u SAD, gdje je bio optužen u 18 tačaka.

Tokom tročasovnog saslušanja, Asanž se izjasnio krivim po jednoj tački optužnice za zavjeru radi pribavljanja i objavljivanja povjerljivih dokumenata iz domena nacionalne odbrane, ali je rekao da vjeruje da prvi amandman Ustava SAD, koji štiti slobodu govora, štiti i njegove aktivnosti. 

Pratite nas i putem Vibera