Oglasilo se Ministarstvo zdravlja

Izrael u Gazu poslao kontejner sa 88 tijela Palestinaca?

  • Izvor: Agencije
  • 25.09.2024. 18:25

Izrael je u srijedu vratio tijela 88 Palestinaca ubijenih u njegovoj vojnoj ofanzivi u Pojasu Gaze, koje je Ministarstvo zdravlja teritorija odbilo sahraniti prije nego što Izrael otkrije detalje o tome ko su oni i gd‌je ih je ubio.

Tijela su dopremljena u Gazu u kontejneru utovarenom u kamion preko prelaza pod izraelskom kontrolom, ali, prema riječima palestinskih zvaničnika, nije bilo informacija o imenima ili dobi žrtava ili lokacijama na kojima su umrle.

Zdravstveni službenici u bolnici Naser u Han Junisu odbili su ih primiti i sahraniti, pozivajući Međunarodni odbor Crvenog krsta ICRC da zatraži detalje od Izraela.

– Ministarstvo zdravlja zaustavilo je postupke preuzimanja kontejnera (u kojem se nalaze tijela) do završetka potpunih podataka i informacija o tim tijelima kako bi ih njihova rodbina mogla identifikovati – saopštilo je ministarstvo.

Voditelj medijske kancelarije vlade Gaze rekao je da su zvaničnici ministarstva zdravlja rekli vozaču kamiona da vrati tijela mrtvih Palestinaca na izraelski prelaz s kojeg je stigao. Kamion je potom napustio bolnicu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Serija: Aviondžije (12+)

    'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)