Saopštili zvaničnici

Izraelska vojska zauzela cijelu granicu između Gaze i Еgipta dugu 14 kilometara

  • Izvor: Agencije
  • 30.05.2024. 07:16

Izraelske snage preuzele su kontrolu nad tampon zonom duž granice između pojasa Gaze i Еgipta, saopštila je u srijedu vojska te zemlje, dajući Izraelu efektivnu vlast nad cijelom kopnenom granicom palestinske teritorije.

Izrael je takođe nastavio smrtonosne napade na Rafah u južnoj Gazi uprkos naredbi Međunarodnog suda pravde da se okončaju napadi na grad, u koji se ranije sklonila polovina od 2,3 miliona stanovnika Gaze.

Na televizijskom brifingu, glavni vojni portparol Daniel Hagari rekao je da su izraelske snage preuzele "operativnu" kontrolu nad "filadelfijskim koridorom", koristeći kodni naziv izraelske vojske za koridor dug 14 kilometara duž jedine granice Pojasa Gaze sa Еgiptom.

Pokrenuta proizvodnja prvog turskog tenka

Pokrenuta proizvodnja prvog turskog tenka

"Koridor Filadelfija služio je kao linija 'kiseonika' za Hamas, koji je redovno koristio za krijumčarenje oružja u područje pojasa Gaze", rekao je Hagari.

Hagari nije naveo na šta se odnosi "operativna" kontrola, ali je izraelski vojni zvaničnik ranije rekao da su izraelske "čizme na zemlji" duž dijelova koridora.

Granica s Еgiptom duž južnog ruba bila je jedina kopnena granica Pojasa Gaze koju Izrael nije direktno kontrolisao. Ranije u srijedu, Izrael je poslao tenkove u napade na Rafah.

Vlada u Berlinu odobrila produženje mandata njemačkih vojnika u misiji Kfora

Vlada u Berlinu odobrila produženje mandata njemačkih vojnika u misiji Kfora

Oni su u utorak prvi put ušli u srce Rafaha uprkos naredbi najvišeg suda Ujedinjenih nacija da se odmah zaustavi napad na grad.

Svjetski sud je rekao da Izrael nije objasnio kako će zaštititi evakuisane iz Rafaha i osigurati hranu, vodu i lijekove. Svojom presudom Hamas je takođe pozvao da odmah i bezuslovno oslobodi taoce odvedene iz Izraela 7. oktobra.

Stanovnici Rafaha rekli su da su izraelski tenkovi ušli u Tel Al-Sultan na zapadu i Jibnu i blizu Shaboure, a nakon toga su se povukli prema tampon zoni na granici s Еgiptom, umjesto da ostanu na mjestu kao u drugim ofanzivama.

Volodin: Zelenski je odmetnik, počinio je državni zločin

Volodin: Zelenski je odmetnik, počinio je državni zločin

"Primili smo pozive u pomoć od stanovnika Tel Al-Sultana gdje su bespilotne letjelice ciljale raseljene građane dok su se kretali iz područja u kojima su boravili prema sigurnom teritoriju", rekao je zamjenik direktora hitne pomoći i hitnih službi u Rafahu, Haitam al Hams, prenio je portal Kliks.

Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da je 19 civila ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima i granatiranju širom Gaze. Izrael optužuje militante Hamasa da se kriju među civilima, što Hamas poriče.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: 1992 (16+)

    ''Serija: 1992 (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 00:05 Noćni program

    Noćni program