Superćelijska oluja

Jak tornado opustošio Australiju, očekuje se još nevremena

  • Izvor: Kurir
  • 18.10.2024. 10:47

Vjeruje se da je tornado odgovoran za ostavljanje velikog regionalnog grada u potpunom mraku - nakon što je uništeno sedam strujnih dalekovoda.

Stanovnici Broken Hila, u krajnje zapadnom regionu Novog Južnog Velsa, sada se oslanjaju na dizel generatore nakon što ih je u srijedu slomila megaoluja.

Vlasnik energetske infrastrukture "Transgrid" rekao je da timovi trenutno reaguju na štetu, ali će popravke trajati nekoliko nedjelja. Od petka udaljeni gradovi ostaju u mraku.

- Šteta na infrastrukturi koja je nastala južno od Broken Hila u skladu je sa mogućim prisustvom tornada - rekao je portparol Biroa za meteorologiju. Oluja je srušila tornjeve od 220.000 volti koje snabdijevaju strujom region.

Portparol kompanije "Essential Energy" rekao je za Dejli mejl Australija: "Essential Energy se nada da će danas popodne/uveče vratiti struju za 1.400 kupaca u Menindiju, Vilkaniji i Sanset Stripu, nakon što je velika oluja izazvala veliku štetu na prenosnoj mreži u srijedu uveče i uništila nekoliko dalekovoda kod Broken Hila."

Nevrijeme u Crnoj Gori, vodostaji rastu iz časa u čas

Nevrijeme u Crnoj Gori, vodostaji rastu iz časa u čas

- Timovi Essential Energy-ja završavaju inspekcije iz vazduha duž dalekovoda od Broken Hila do Menindija, Sanset Stripa i Vilkanije, kako bi provjerili da li ima dodatnih oštećenja prije nego što se ponovo uspostavi struja.

Portparol je dodao: "Ako se ne pronađu novi izvori štete, struja će biti puštena ponovo, u suprotnom će biti organizovane popravke."

- Kupci će biti informisani ukoliko napajanje njihovih domova ostane isključeno preko noći.

Portparol je rekao da se Broken Hil trenutno napaja strujom preko velikog dizel generatora koji je u vlasništvu i kojim upravlja Transgrid.

- Essential Energy nastavlja da blisko sarađuje sa Transgrid-om i državnim vladinim organizacijama kako bi osigurao bezbjedno snabdijevanje električnom energijom za kupce širom regiona Broken Hil.


"Essential Energy" takođe ima četiri generatora od 1750 kVa koji idu u Broken Hil, gde bi trebalo da stignu u ponedjeljak. Generatori će biti povezani na podstanicu "Pinnacles Place" koja napaja energijom ruralne delove izvan Broken Hila.

Generatori će se koristiti po potrebi, obezbeđujući plan za vanredne situacije kako bi se povećala pouzdanost električne energije dok se budu odvijale popravke na prenosnoj mreži.

- Kupci se ohrabruju da nam pomognu da održimo struju za zajednicu tako što će svakodnevno između 17.30 i 22.30 sati isključiti nebitne uređaje kao što su pumpe za bazen, mašine za sušenje veša, mašine za pranje sudova i slično.

Transgrid i "Essential Energy" podsjećaju stanovnike da održavaju bezbjednu udaljenost od svih palih dalekovoda.

Ministarka energetike Novog Južnog Velsa Peni Šarp rekla je da radi sa lokalnim poslanikom Rojem Batlerom kako bi osigurala da zajednica ima potrebnu podršku.

- Moram da budem veoma iskrena, ovo je veliki događaj i biće potrebno neko vrijeme da se popravi - rekla je ona.


- To je značajan događaj, biće izazovan za Broken Hil i te manje gradove, ali činimo sve da ih podignemo što je prije moguće.

Australijanci na jugoistoku zemlje su u stanju visoke pripravnosti usred superćelijske oluje koja je već donijela grad veličine loptice za golf, bujne poplave i obilne kiše Australiji.

Olujni sistem izaziva pustoš širom centralne i sjeverozapadne Viktorije, a državu je pogodila jaka kiša i veliki grad u srijedu i četvrtak.

Meteorolozi su upozorili da se u petak očekuje još razornije vrijeme, a očekuje se da će Sidnej, Melburn, Kanbera i Hobart biti pogođeni kišom, grmljavinom i štetnim vjetrovima.

(Dejli mejl)

Pratite nas i putem Vibera