Portparol MSP

Jaka poruka: Zaharova otkrila šta je strateški prioritet Rusije

  • Izvor: RT Balkan
  • 02.10.2024. 22:03

BRIKS je jedinstveni format interakcije između država sa različitim religijama, civilizacijom i kulturom koji ima za cilj stvaranje povoljnijih uslova za ekonomski rast zemalja članica, rješavanje društvenih problema i razvoj inovativnog ljudskog potencijala, navela je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Sve se to postiže na principima jednakosti, međusobnog poštovanja, otvorenosti i ravnoteži interesa, istakla je Zaharova.

Udarna vijest na Bliskom istoku! Izrael donio odluku o odmazdi

Udarna vijest na Bliskom istoku! Izrael donio odluku o odmazdi

Odluka donesena na prošlogodišnjem samitu u Johanesburgu o proširenju BRIKS-a kome su se pridružili Еgipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Еmirati, Saudijska Arabija i Еtiopija je istorijska, ocjenila je Zaharova.

Sa uključivanjem novih učesnica, BRIKS je postao još bogatiji, svjetliji i razgranatiji, a značajno su ojačali i međunarodni položaj i sposobnost asocijacije da pozitivno utiče na svjetsku politiku i brani interese Globalnog juga i istoka, navela je ona.

Prema njenim riječima, to potvrđuje i činjenica da je više od 30 država podnijelo zahtjev za pridruživanje BRIKS-u u različitim formama.

Članice BRIKS-a objedinjuju slični pogledi na savremeni svijet, težnja ka multirpolarnosti kao osnovi održivog razvoja, poštovanje principa i normi međunarodnog prava, odbacivanje politike pritiska i narušavanja suvereniteta drugih zemalja, navela je Zaharova.

Užasna statistika i jezive prognoze za Ukrajinu!

Užasna statistika i jezive prognoze za Ukrajinu!

BRIKS u savremenim uslovima ima puno pravo da ponudi svoju zajedničku viziju budućeg svjetskog poretka koja bi trebalo da se zasniva na kulturnoj i civilizacijskoj raznolikosti savremenog svijeta, istakla je ona.

Еkonomski uticaj BRIKS-a se stalno povećava, navela je Zaharova i podsjetila na riječi ruskog predsjednika Vladimira Putina da u dogledno vrijeme glavni ekonomski rast neće biti u Еvropi ili Sjevernoj Americi, koje postepeno gube svoje pozicije u globalnoj ekonomiji, već u zemljama BRIKS-a i onim državama koje vide perspektive u ravnopravnoj interakciji vodeći računa o nacionalnim interesima.

Zajedničko za članice udruženja je i njihova želja da se reformiše zastarjela finansijska i ekonomska arhitektura svijeta, koja se ne obazire na rast ekonomske težine zemalja BRIKS-a i drugih regionalnih centara moći, dodala je.

Predsjednik Dodik: Prisustvo na forumu BRIKS-a je veliko priznanje Srpskoj

Predsjednik Dodik: Prisustvo na forumu BRIKS-a je veliko priznanje Srpskoj

"Odbacujemo nezakonite ekonomske sankcije. Insistiramo da dolar i drugi međunarodni finansijski instrumenti ne smiju da se koriste za prinudu i nametanje političke volje", naglasila je Zaharova.

Strateški prioritet Rusije je razvoj partnerstva u okviru BRIKS-a, navela je Zaharova i ukazala na moto ruskog predsjedavanja "Jačanje multilateralizma za pravičan globalni razvoj i bezbjednost".

BRIKS traži odgovore na izazove i prijetnje današnjice kao i kolektivna rješenja za globalne izazove međunarodnog razvoja, a fokus je na pitanjima korišćenja nacionalnih valuta, zajedničkih platnih instrumenata i platformi u međusobnim trgovinskim transakcijama, objasnila je portparol.

Jedan od važnijih zadataka je i obezbjeđivanje integracije novih članica u postojeće mehanizme saradnje, kao i razrađivanje uloge "partner" i liste potencijalnih kandidata, navela je Zaharova.

Pratite nas i putem Vibera