Opasna retorika

Javni linč Donalda Trampa prije pokušaja ubistva

  • Izvor: ATV
  • 15.07.2024. 19:09

Dok je Donald Tramp bio na čelu Sjedinjenih američkih država često su se od njegovih protivnika mogle čute razne prijetnje. Neki su tako javno govorili da bi raznijeli Bijelu kuću. Godinama unazad, čulo se i "Smaknite ga“, "On je prijetnja za Ameriku“.

"Vidjeli smo na slučaju Trampa, čak i Roberta Fica u Slovačkoj, da to takođe može uticati na ljude koji su da kažem manje stabilni psihički, navijački nastrojeni, da potegnu za tako nečim kao što je pokušaj ubistva“, kaže profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka Saša Mićin. 

"Ovo je istovremeno izraz nemoći duboke države demokrata u SAD-u koji su do sada iskoristili mnogobrojne metode da eliminišu Donalda Trampa iz trke“, kaže dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Nezavisnog univerziteta Banjaluka Slobodan Župljanin.

Oštre i opasne retorike ne manjka ni u BiH. I to od bošnjačkih funkcionera. Ministar unutrašnjih poslova drugog entiteta snima spotove sa ratnim zastavama tzv Armije BiH, dok Zukan Helez dron naziva "penicilinom za razdruživanje“. 

Miloradu Dodiku, predsjedniku Srpske, iz Sarajeva je stiglo i ozbiljnije upozorenje. 

"Želio bih poručiti Miloradu Dodiku, s obzirom da se ovo prenosi, da se ne igra sa vatrom. Vatra, Milorade, zna biti jako opasna, na nju se najprije mogu opržiti oni koji je pale a posebno oni koji vatru potcjenjuju“, rekao je delegat u Domu naroda FBiH Haris Zahiragić.

Bezbjednost zvaničnika treba podići na viši nivo, smatraju  bezbjednjaci. Poručuju  da se prijetnje moraju shvatiti ozbiljno. 

"Imate konstantne napade na Predsjednika Republike Srpske i rukovodstvo, a nisu male ni prijetnje koje dolaze bilo putem javno izgovorene riječi bilo putem nekih dopisa, javnih, tajnih, odnosno anonimnih pisama itd“, kaže profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka Saša Mićin. 

Iz MUP-a Srpske iste poruke. Kažu da je potrebno veće obezbjeđenje predsjednika Republike. Pokušaj ubistva Trampa upozorenje je za sve lidere svijeta.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.