Njemačka

Kako je Lambrehtova napravila skandal novogodišnjom čestitkom

  • Izvor: Agencije
  • 16.01.2023. 14:34

Njemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht podnijela je ostavku nakon kritika na račun njemačkog odgovora na rusko-ukrajinski rat.

Kako prenose strane agencije, ministarka je u saopštenju navela da je tražila od kancelara Olafa Šolca (SPD) da je razriješi ove funkcije.

Partijska veteranka Lambrehtova nije se snašla na ovoj funkciji, a mediji su mjesecima najavljivali njenu ostavku. Iza sebe je ostavila niz gafova, od kojih je najnoviji njena kontroverzna novogodišnja čestitka.

U njoj je napisala da je zbog sukoba u Ukrajini imala "mnoga posebna iskustva" i da joj je rat dao priliku za "mnoge susrete sa sjajnim i zanimljivim ljudima".

Njemački dnevnik "Tagešpigel" napisao je oštar komentar sa naslovom "Lambreht više ne može da bude ministar", navodeći da je političarka tokom svog govora prikazala rat kao "uzbudljivo profesionalno iskustvo".

"Bild" je takođe prokomentarisao njen govor i napisao da je njena poruka osramotila Njemačku.

"Špigl" je naveo da je ovo obraćanje, ako se pogleda kontekst rata u Ukrajini, "neprimjereno i sramotno".

Šta je napisala Lambreht?

Lambrehtova je svoj odlazak objasnila na sljedeći način:

"Mjeseci medijskog fokusa na moju ličnost teško da dozvoljavaju činjenično izvještavanje i diskusiju o vojnicima, Bundesveru i odlukama bezbjednosne politike u interesu građana Njemačke".

U saopštenju za javnost koje je potpisala Lambreht navodi se i da na prvom mjestu mora biti naporan rad vojnih lica i vojnika, kao i brojnih motivisanih ljudi na poslovnom planu.

"Zato sam odlučila da stavim na raspolaganje svoju poziciju", zaključila je, sada već biša, njemačka ministarka odbrane.

Čak 60 odsto anketiranih Nijemaca reklo je da bi Lambreht trebalo da podnese ostavku, pokazala je anketa javne televizije ZDF u petak.

Polovina anketiranih birača koji podržavaju njenu Socijaldemokratsku partiju (SPD) takođe je rekla da bi trebalo da podnese ostavku.

Kritika Njemačke

Na Zapadu se, podsjetimo, od početka rata gomilaju kritike na račun Njemačke zbog nedovoljne vojne podrške Ukrajini. Najnovija runda kritika odnosi se na oklijevanje Njemačke da pošalje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu.

Iako je Njemačka pojačala vojnu pomoć Ukrajini, obećavajući da će poslati haubice, samohodne protivvazdušne topove Gepard i sisteme protivvazdušne odbrane, kritičari kažu da to nije dovoljno za zemlju takve ekonomske moći.

Tagovi:
  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Gola nauka, dokumentarni program

    ' Gola nauka, dokumentarni program

  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Mućke (12+) (R)

    '''' Mućke (12+) (R)