SAD odobrile prodaju oružja

Ključa oko Tajvana, napetost dostiže vrhunac

  • Izvor: Agencije
  • 26.10.2024. 17:36

SAD su u načelu odobrile prodaju oružja Tajvanu vrijednosti dvije milijarde dolara, saopštio je Pentagon.

U okviru toga bi Tajvanu (ostrvo koje negira da je dio NR Kine) prvi put bio isporučen napredni raketni sistem protivvazdušne odbrane NASAMS, testiran u Ukrajini.

Sjedinjene Države su obavezne zakonom da obezbijede Tajvanu sredstva za odbranu uprkos nepostojanju formalnih diplomatskih veza, što predstavlja trn u oku Pekinga, piše Rojters.

Kina koja Tajvan smatra dijelom svoje teritorije, pojačala je vojni pritisak na to ostrvo, uključujući vojne manevre u njegovoj blizini prošle nedjelje, drugi put od maja kada je Laj Čing-te postao predsjednik Tajvana.

Modeli jesenjih cipela koji se najbolje slažu sa farmericama

Modeli jesenjih cipela koji se najbolje slažu sa farmericama

Kina ga smatra separatistom i odbila je njegov poziv na pregovore.

Agencija Pentagona za odbrambenu i bezbjednosnu saradnju saopštila je da se paket sastoji od raketnih sistema vrijednosti 1,16 milijardi dolara i radarskih sistema vrijednosti 828 miliona.

- Ova predložena prodaja služi nacionalnim, ekonomskim i bezbjednosnim interesima SAD tako što podržava stalne napore primaoca da modernizuje svoje oružane snage i održi kredibilnu odbrambenu sposobnost - piše u saopštenju.

Takođe će, naveli su, to će pomoći održavanje političke stabilnosti, vojne ravnoteže i ekonomskog napretka u tom regionu.

Jezive scene u Formuli 1: Rasel izletio sa staze, pa se zakucao u ogradu

Jezive scene u Formuli 1: Rasel izletio sa staze, pa se zakucao u ogradu

Neimenovani izvor iz američke vlade rekao je Rojtersu da je NASAMS novo oružje za Tajvan, dok ga u regionu za sada jedino imaju Australija i Indonezija.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Еvropske mikrodržave

    U dokumentarnom programu Еvropske mikrodržave ovaj put donosimo nešto više informacija o državi Andori.

  • 21:00 Serija: Odmetnica (12+)

    Serija: Odmetnica (12+)

  • 22:00 Serija: Nemirni (16+)

    'Srpska serija iz 2023. godine, temelji se prema romanu Marka Popovića "Jedan pogrešan korak", a režirao je Darko Nikolić

  • 23:00 Film

    ''''Film