Savjet ЕU

Mađarska preuzela predsjedavanje, Orban: Red je na nas da ponovo učinio Еvropu velikom

  • Izvor: Tanjug
  • 01.07.2024. 16:44

Mađarska je danas preuzela od Belgije predsjedavanje Savjetom ЕU, a mađarski premijer Viktor Orban poručio je da je red da Budimpešta "ponovo učini Еvropu velikom".

Orban je na društvenoj mreži Iks objavio da je učestvovao danas u "veoma radosnoj ceremoniji primopredaje" sa belgijskim premijerom Aleksanderom De Kroom.

- Svi su srećni što je red na nas da ponovo učinimo Еvropu velikom - naveo je Orban aludirajući na moto šestomjesečnog mađarskog predsjedavanja "Učinimo Еvropu ponovo velikom".

Na zvaničnom nalogu mađarskog predsjedavanja Savjetu ЕU na društvenoj mreži Iks izražena je zahvalnost Belgiji na predanom radu tokom predsedavanja.

- Kako Mađarska danas preuzima predsjedavanje, željni smo da učinimo Еvropu konkurentnijom, bezbjednijom i otpornijom - navode iz mađarskog predsjedavanja.

Kako je ranije objavljeno, jedan od sedam prioriteta Budimpešte tokom predsjedavanja Savetom ЕU biće dosljedna i na zaslugama zasnovana politika proširenja, uz poruku da ЕU ne može da bude potpuna bez pristupanja Zapadnog Balkana tom bloku.

Pored proširenja, prioriteti mađarskog predsjedavanja biće konkurentnost, odbrana, ilegalne migracije, regionalni razvoj, poljoprivredna politika i demografija, navodi se na sajtu predsedavanja.

- ЕU je dugo bila angažovana na obezbeđivanju evropske perspektive za Zapadni Balkan, jer zajednica ne može biti potpuna bez pristupanja ovog regiona. Integracija regiona donosi korist Еvropskoj uniji u ekonomskom, bezbednosnom i geopolitičkom smislu - navodi se u programu mađarskog predsedavanja.

U cilju daljeg proširenja i produbljivanja saradnje, dodaje se, partneri će biti pozvani na konsultacije kako u okviru Samita ЕU-Zapadni Balkan, tako i u okviru Еvropske političke zajednice. Ostalih šest prioriteta mađarskog predsedavanja odnose se na novi evropski sporazum o konkurentnosti, jačanje evropske odbrambene politike, spriječavanje ilegalnih migracija, oblikovanje budućnosti kohezione politike ЕU, poljoprivrednu politiku ЕU orijentisanu na poljoprivrednike i rešavanje demografskih izazova.

Mađarsko predsjedavanje Savjetom ЕU dolazi u periodu konstituisanja novog rukovodstva u evropskim institucijama.

Mađarska će, nakon Belgije, predsjedavati ЕU od 1. jula do 31. decembra.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.