Predsjednik

Makron nije prihvatio ostavku francuskog premijera

  • 08.07.2024. 15:18

Francuski predsjednik Еmanuel Makron odbio je da prihvati ostavku premijera Gabrijela Atala, prenijela je agencija Frans pres (AFP) pozivajući se na Jelisejsku palatu.

Kako se navodi, Makron je zatražio od premijera da "privremeno ostane na funkciji kako bi se obezbijedila stabilnost u zemlji".

Nakon sastanka sa Atalom, Makron se sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Džeraldom Darmanjinom, koji je takođe izrazio namjeru da podnese ostavku poslije izbora.

Objavljeni preliminarni rezultati francuskih izbora

Objavljeni preliminarni rezultati francuskih izbora

Atal je 7. jula uveče saopštio da će podnijeti ostavku na mjesto šefa vlade nakon rezultata drugog kruga parlamentarnih izbora u zemlji.

On je istakao da je njegova stranka nastupila uspješnije nego u prvom krugu izbora, ali da to nije bilo dovoljno da dobije većinu u parlamentu.

Napadnuta portparolka francuske vlade

Napadnuta portparolka francuske vlade

Kako navodi AFP, vlada će nastaviti da radi u sadašnjem sastavu do početka jeseni kako bi organizovala Olimpijske (26. jul – 11. avgust) i Paraolimpijske igre (28. avgust – 8. septembar).

U međuvremenu, ljevičarski savez Novi narodni front, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima, nastavlja da koordinira kandidaturu premijera i vladin program.

Radio "Еvropa 1" smatra da ime novog šefa vlade neće biti saopšteno u bliskoj budućnosti.

Istovremeno, Makron možda neće donijeti konačnu odluku u vezi sa kandidaturom za premijera do 18. jula, datuma prvog sastanka Narodne skupštine, na kojoj će biti izabran njen novi predsjedavajući.

Pratite nas i putem Vibera