Zamjenik predsjednika Savjeta za bezbjednost Rusije

Medvedev: Napori fondacije Kluni osuđeni na propast

  • Izvor: SRNA
  • 01.06.2024. 18:43

Napori Fonda američkog glumca Džordža Klunija s ciljem hapšenja ruskih novinara osuđeni su na propast, poručio je zamjenik predsjednika Savjeta za bezbjednost Rusije Dmitrij Medvedev.

Medvedev je na društvenoj mreži "Iks" naveo da je neki osrednji glumac po imenu Džordž Kluni odlučio da upotrijebi svoj fond za progon ruskih novinara širom svijeta.

"Ipak, ti napori će biti osuđeni na propast: naši profesionalni novinari će pronaći njega prvog. I spremni su da pričaju s njim `od sumraka do svitanja`", dodao je Medvedev, aludirajući na istoimeni Klunijev film iz 1996. godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov smatra sumanutom namjeru Fondacije bračnog para Kluni da traži hapšenje ruskih novinara u inostranstvu, dok portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ističe da se radi o politički motivisanoj hajci.

Direktor za pravna pitanja Fondacije bračnog para Kluni, Ana Neistat objavila je ranije da će ova fondacija tražiti izdavanje tajnih naloga za hapšenje ruskih novinara u Еvropi.

Ona je dodala da takvi nalozi još nisu izdati, kao i da nisu imenovani novinari nad kojima je planirano krivično gonjenje.

Projekat takođe razmatra obraćanja Međunarodnom krivičnom sudu kako bi novinare pozvao na odgovornost i istražio njihovu umiješanost u "podsticanje na genocid". 

Pratite nas i putem Vibera