Nasralahov rođak

Mogući novi lider Hezbolaha: Ko je Hašem Safi el Din

  • Izvor: RTS
  • 29.09.2024. 08:06

Nakon što je Hezbolah potvrdio da je u izraelskim vazdušnim napadima na Bejrut ubijen njihov vođa Sajed Hasan Nasralah, koji je vodio grupu 32 godine, pažnja se pomjerila na izbor njegovog nasljednika.

Kao mogući novi lider Hezbolaha spominje se Hašem Safi el Din, Nasralahov rođak, kojeg je američki Stejt department 2017. godine proglasio teroristom.

Kao načelnik izvršnog vijeća, Hašem Safi el Din nadgleda političke poslove Hezbolaha i takođe je u Savjetu za džihad, koji upravlja vojnim operacijama grupe.

Njegov sin je oženjen kćerkom bivšeg komandanta iranskih snaga Kuds, Kasema Sulejmanija, koji je ubijen 2020. u napadu američkih dronova u Bagdadu.

Kamiondžija krijumčario plin: Čeka ga astronomska kazna

Kamiondžija krijumčario plin: Čeka ga astronomska kazna

Jemenski Huti i Hamas, izrazili su žaljenje zbog smrti vođe Hezbolaha i poručili da će nastaviti da pružaju podršku toj grupi.

Oglasio se i iranski vjerski lider ajatolah Ali Hamnei i poručio da su sve snage otpora na Bliskom istoku na strani Hezbolaha. On je poslije vijesti o likvidaciji Nasralaha prebačen na bezbjedno mjesto.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, sa druge strane, poručio je da Izrael neće "stati dok Hezbolah ne bude uništen".

Za to vrijeme, Izraelska vojska izvela je novi talas vazdušnih udara na južna predgrađa Bejruta nakon napada na komandni centar pokreta Hezbolah. Poginuo je iranski general Abas Nilforušan i visoki član "obavještajne mreže" Hezbolaha Hasan Halil Jasin.

Milionska investicija otvara nova radna mjesta u Laktašima

Milionska investicija otvara nova radna mjesta u Laktašima

Huti i Hezbolah su u znak odmazde ispalili oko 90 raketa na centralni Izrael.

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da je ubistvo lidera libanske grupe Hezbolaha Hasana Nasralaha "mjera pravde za njegove mnogobrojne žrtve" i da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju pravo Izraela da se brani od Irana, države koja podržava grupu. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Gola nauka, dokumentarni program

    ' Gola nauka, dokumentarni program

  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Mućke (12+) (R)

    '''' Mućke (12+) (R)