Ko je bila Meri Еn Koton

Monstruozno: Zarađivala novac ubijajući svoju djecu

  • Izvor: Stil Kurir
  • 30.11.2023. 04:00

Izgledala je kao mirna, dobro vaspitana dama, ali ispod te nevine maske krilo se lice serijskog ubice.

Mari Еn Koton se nekoliko puta udavala, ali tek nakon godina otkrilo se da su njeni ljubavni izbori bili motivisani isključivo željom za obogaćivanjem.

Nijedno od njene djece nije preživjelo, a na popisu mrtvih našlo se i nekoliko drugih osoba.

Meri Еn Koton bila je prvi serijski ubica u Velikoj Britaniji. Svoj zločinački postupak praktikovala je godinama.


Posadio ga car Dušan Silni: Ovo je najstarije srpsko drvo, evo gdje se nalazi!

Posadio ga car Dušan Silni: Ovo je najstarije srpsko drvo, evo gdje se nalazi!

Meri Еn Koton ubila je prvog supruga i petoro njihove djece. Za smrt partnera uzela je novac od osiguranja.

Ubijanje bliskih osoba bio je dobar način za laku zaradu

Ta situacija joj je otvorila oči da je ubijanje bliskih osoba dobar način za laku zaradu.

Žena je koristila arsenik za ubistva, koji je u to doba bio jeftin i lako dostupan. Nakon smrti trećeg, posljednjeg supruga, Mari Еn je odlučila da smjesti njegovog sina u ustanovu socijalne zaštite. To je bio potez koji joj je kasnije skupo koštao.

Ko je bila Meri Еn?

Meri Еn rođena je 1832. godine u malom mjestu Duram. Njen otac bio je rudar, a majka se brinula o vođenju kuće i odgajanju djece.

Nakon smrti oca, koji je poginuo u nesreći u rudniku, finansijska situacija porodice dodatno se pogoršala. Nad djevojčicom se nadvila prijetnja takozvane "vork haus", vrste doma za socijalnu zaštitu članova siromašnih porodica, gdje bi štićenici dobijali smještaj i hranu u zamjenu za dugotrajan dan teškog rada i nisku platu.

Vizija takvog života plašila je malu Meri Еn, pa je već tada djevojčica sebi obećala da će učiniti sve kako bi u budućnosti izbjegla brige o novcu.


Manekenka se skinula gola na pragu sedme decenije

Manekenka se skinula gola na pragu sedme decenije

Nekoliko godina kasnije, njena majka se udala, ali Meri Еn nije mogla da prihvati stroge metode očuha u vaspitanju.

Bez obzira na njegovo bogatstvo, djevojčica se iselila iz kuće sa samo 16 godina i počela da radi kao sobarica. Nakon tri godine se vratila kući i počela da uči zanat krojačice.

Prvo ubistvo i prvi novac

Mari Еn je važila za mirnu i odgovornu djevojku. Uvijek je bila uredno obučena i voljela je čistoću. Rado je čistila, a tokom čišćenja koristila je deterdžent sa arsenikom, koji će uskoro pronaći drugu namenu...

U to vrijeme, arsenik je bio jeftin i lako dostupan. Koristio se u medicini, uzgoju životinja ili poljoprivredi. Osim toga, prodavao se u čistom obliku i bez ikakvih ograničenja, a supstanca bez ukusa i mirisa predstavljala je poželjno sredstvo u rukama potencijalnih ubica.

Kada je napunila 20 godina, Meri Еn se udala za šest godina starijeg rudara Vilijema Movbraja. Nažalost, brak joj nije donio ni željenu sreću ni finansijsku stabilnost o kojoj je toliko maštala.

Smrt beba

Tokom pet godina, žena je rodila petoro djece, ali četvoro od njih je umrlo od stomačne groznice, koja je tada bila česta smrtonosna bolest među novorođenčadima. Zbog toga smrt beba nije izazvala sumnje.

Nešto kasnije, peto dijete je takođe preminulo. Par je dobio značajnu isplatu iz osiguranja, nakon čega su se vratili u sjeveroistočnu Еnglesku.


Koliko bi danas platili namirnice koje su 2021. godine koštale 6 maraka

Koliko bi danas platili namirnice koje su 2021. godine koštale 6 maraka

Nakon 1857. godine, Meri Еn je rodila još četvoro djece, od kojih je troje umrlo. Takođe su imali problema sa istim tegobama. Od devetoro rođene djece, jedino je Isabela, koju je majka poslala baki, preživjela.

U to vrijeme, Vilijam je radio kao mornar i rijetko bio kod kuće, pa je usamljena supruga započela romansu sa Jozefom Natrasom. Nakon nekog vremena, njihov odnos se pogoršao i muškarac je napustio ljubavnicu. Uskoro je preminula njegova kćerka.

Godine 1865. Merin muž se vratio kući, ali nije dugo uživao u porodičnoj sreći jer... ubrzo je preminuo. I ova smrt prošla je bez mnogo pažnje. 19. vijek je bio period u kojem su epidemije tifusa i kolere harale populacijom, a obdukcije nisu bile često sprovođene.

Meri je dobila 35 funti od osiguranja, što je bilo polugodišnje primanje radnika u to vrijeme. Njena finansijska situacija se znatno popravila.

Tifus i druge stomačne tegobe

Udovica se zaposlila u ambulanti kao medicinska sestra. Jedan od njenih pacijenata bio je inženjer Džordž Vard. Par se vjenčao nekoliko meseci kasnije. Brižna supruga je ubijedila muža da sklopi osiguranje u slučaju smrti.

Iznenadnim spletom okolnosti, Džordž je preminuo 14 mjeseci nakon vjenčanja, a Meri Еn, sada u dobi od 34 godine, postala je udovica po drugi put. Kao uzrok muškarčeve smrti naveden je tifus.

Žena se preselila i pronašla posao kućne pomoćnice kod Džejmsa Robinsona, koji je bio udovac s troje djece. Kratko nakon što je Meri počela da radi, Džejmsov sin je preminuo, naglo obolio od stomačne groznice. Gubitak dječaka približio je muškarca novoj kućnoj pomoćnici, i ubrzo nakon toga Meri Еn je zatrudnila sa svojim poslodavcem.


Na telefone stiže opcija koja će jedne razveseliti, a druge razbjesniti

Na telefone stiže opcija koja će jedne razveseliti, a druge razbjesniti

Uskoro je mlada supruga pozvana kod svoje majke, koja je bolovala od hepatitisa. Kada se Meri Еn pojavila u porodičnoj kući, majka je već bila znatno bolje. Nažalost, nekoliko dana nakon dolaska kćerke, žena se počela žaliti na jake bolove u stomaku i nakon nekoliko dana preminula.

Meri Еn je uzela svoju devetogodišnju kćerku Izabelu i vratila se Robinsonu.

Međutim, nesreća se činila da ne napušta ženu. Nakon nekog vremena, preminula su i preostala dvoje djeteta Džejmsa, a takođe je otišla i devetogodišnja Izabela. Svo troje je umrlo od dobro poznate stomačne groznice... Za smrt kćerke, majka je dobila novac iz osiguranja.

Tugovanje za Izabelom nije trajalo dugo, jer je Meri Еn prihvatila prosidbu Džejmsa i 1867. godine se udala za njega.

Devet mjeseci kasnije, njihova prva kćerka Margaret došla je na svijet. Nažalost, djevojčica je vrlo brzo nakon rođenja oboljela i preminula.

Takođe, Džejms je otkrio da je žena zadužila 60 funti i ukrala još više od 50, što je pažljivo držala u tajnosti. Ispostavilo se da je Meri Еn prisiljavala njegovu stariju djecu da založe kućne dragocjenosti, a sve se odvijalo bez saznanja i odobrenja Džejmsa. Mjera je "prevršena" i Robinson je izbacio ženu iz kuće.

Drugarica ju je spasila iz nevolje

Meri Еn je završila na ulici, ali sreća se uskoro ponovo osmjehnula. Njenu sudbinu preuzela je njena drugarica Margaret.

Žena dobre volje predstavila je novoj stanarki svog brata Frederika, udovca i oca dvoje djece. Meri je brzo preuzela brigu o Frederiku i njegovoj djeci. Nešto kasnije, kada je Margaret umrla od groznice, Meri Еn je pažljivo bdila nad muškarcem. Uskoro su se oni vjenčali. Udala se - i po jedanaesti put zatrudnila.

Jednog dana Meri Еn je srela svog bivšeg ljubavnika i istinsku ljubav, Jozefa Natrasa, koji je živio u susjednom gradiću.


Žene mu debelo plaćaju za noć s njim: Sada je otkrio svoju tajnu

Žene mu debelo plaćaju za noć s njim: Sada je otkrio svoju tajnu

Romansa se ponovo razbuktala, a zaljubljena žena nagovorila je muža da se presele u grad u kojem je živio njen ljubavnik.

Ništa ne sluteći, Frederik je pristao na ženinu molbu. Gospođa Koton je zatrudnila po dvanaesti put - ovaj put s ljubavnikom, a u međuvremenu je Frederik obolio od stomačne groznice i preminuo. Udovica je dobila veliku isplatu iz osiguranja, što joj je osiguralo pristojan život na duže vrijeme.

Uskoro je bolest odnijela i Frederika Juniora, kao i Jozefa. Ženi su stigli novci odštete nakon smrti djeteta, ali i od osiguranja samog Jozefa, kog je nagovorila da pre smrti izvrši promjene u testamentu.

Istina je slučajno izašla na vidjelo

U to vrijeme, ubica je već imala 21 žrtvu, a zapravo, da nije bilo slučajnosti, možda bi nastavila svoj zločinački postupak još godinama.

Meri Еn je odlučila smestiti šestogodišnjeg Čarlsa Еdvarda Kotona u "vork haus", jedinog preostalog živog sina Frederika. Zvaničnik opštine, Tomas Rili, rekao je da ne može primiti dječaka u dom bez majke.

"Neće dugo živjeti. Pridružiće se ostalim Kotonima", odgovorila je Meri Еn i počela plesti priču o krhkom zdravlju koje je obilježavalo čitavu porodicu njenog preminulog muža.

Pažljivi Tomas Rili posjetio je dječaka i uvjerio se da malom Čarlsu ništa nije. Stoga, kada je dijete umrlo nekoliko dana kasnije, zvaničnik je odmah otišao u policiju. Obavljena je obdukcija, a rezultati su pokazali tragove arsena u dječakovom tijelu. Bez obzira na to, zaključeno je da je Čarls umro od prirodnih uzroka.


Majka i kćerka pronađene mrtve: Tijela vezana i umotana

Majka i kćerka pronađene mrtve: Tijela vezana i umotana

Ista stvar oko Meri Еn privukla je veliko interesovanje štampe. Novinari su brzo otkrili da je žena tokom dvadeset godina tri puta promijenila mjesto boravka, izgubila tri muža, ljubavnika, prijateljicu, majku, kao i mnogo djece, od kojih su sva preminula od stomačne groznice.

Niko više nije vjerovao da su ovi smrtni slučajevi samo slučajnosti. Ženu su počeli nazivati Crnim Anđelom.

Smrtna kazna Meri Еn Koton

Bila je optužena za ubistvo 21 osobe. Suđenje je moralo sačekati, jer je optužena ponovo bila trudna.

Zahvatila ju je trudnoća s Džonom Kvik-Meningom, ali muškarac je napustio ženu prije nego što je skandal bio otkriven.

Na taj način, vjerovatno joj je spasio život. Suđenje je počelo 5. marta 1873. godine. Da bi donio presudu, sudu je bilo potrebno samo sat i po vremena.

Nakon objavljivanja presude, "Tajms" je napisao:

"Nakon čitanja presude, nesrećna žena bila je duboko uznemirena, ali nakon nekoliko sati, njen izgled se vratio u normalu - staložen, hladan, pun rezervi. Uvjerena da će dobiti kraljevsko pomilovanje, do kraja je tvrdila svoju nevinost".

Njena želja nije se ostvarila. Meri Еn Koton je obješena 24. marta 1873. godine u 41. godini života, piše "Stil".

Pratite nas i putem Vibera