Sergej Rjabkov

Moskva: BRIKS neće dozvoliti nametanje zapadnog monopola

  • 25.10.2024. 17:49

BRIKS ne predstavlja antizapadnu organizaciju i otvoren je za saradnju, ali neće dozvoliti da iko govori njegovim zemljama članicama kako da žive, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov nakon Samita asocijacije u Kazanju.

- Nazivamo stvari svojim imenom i govorimo da BRIKS nije antizapadna asocijacija, otvoreni smo za saradnju, to je juče u više navrata rekao predsjednik Rusije Vladimir Putin. Međutim, nećemo dozvoliti da nama, učesnicima organizacije već dva puta proširene, govore kako da živimo i šta da radimo, uključujući u sferi ekonomije, finansija i trgovine - istakao je diplomata.

Američki stručnjak: BRIKS dokaz da Rusija nije izolovana, niti je na koljenima

Američki stručnjak: BRIKS dokaz da Rusija nije izolovana, niti je na koljenima

Kako je naveo, Zapad nastavlja da koristi svoje rezervne valute kao oružje za odbijanje nepoželjnih.

- Mi u BRIKS-u smo direktno odgovorili na ono što se dešava oko nas sa stanovišta rušenja normalnih osnova funkcionisanja onoga što se nekada nazivalo globalna svjetska ekonomija, globalni finansijski sistem, gdje Zapad svim silama pokušava da održi svoj monopol, svoju dominantnu poziciju i nastavlja da koristi svoje rezervne valute kao oružje u pokušajima da odbije nepoželjne - objasnio je Rjabkov.

Prema njegovim riječima, zapadne zemlje će možda poželjeti da se pridruže procesu dedolarizacije svjetske trgovine koji promoviše BRIKS, ali je moguće da će to učiniti u destruktivne svrhe.

Članice BRIKS-a pristale da proglase Boliviju partnerskom zemljom

Članice BRIKS-a pristale da proglase Boliviju partnerskom zemljom

On je dodao Saudijska Arabija u pogledu BRIKS-a ima status pozvane zemlje, kao i da očekuje da će ona vremenom učestvovati u BRIKS-u u punom formatu.

Šesnaesti Samit BRIKS-a, koji je ključni događaj ruskog predsjedavanja, održan je u Kazanju od 22. do 24. oktobra. U srijedu je usvojena zajednička Kazanjska deklaracija.

Predsjednik Dodik nakon sastanka sa Putinom: BRIKS uspješna platforma, nastavljamo saradnju

Predsjednik Dodik nakon sastanka sa Putinom: BRIKS uspješna platforma, nastavljamo saradnju

Asocijaciju su 2006. godine osnovali Brazil, Indija, Kina i Rusija, a 2011. im se pridružila i Južnoafrička Republika. Od 1. januara ove godine, punopravni članovi grupe postali su Еgipat, Еtiopija, Iran i UAЕ.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: