Škotska

Na sahranu prijatelja obukao zelenu haljinu: Ljudi su ostali bez teksta kad su čuli šta je razlog

  • Izvor: Blic
  • 08.10.2024. 11:00

Beri Dilejni iz Škotske izazvao je veliku pažnju na društvenim mrežama kada je na sahrani svog najboljeg prijatelja, vojnika Kevina Еliota, nosio zelenu haljinu. Iako je svojim neobičnim potezom navukao gnev jednog djela javnosti, iza njega se krije emotivna priča o zavjetu između dva prijatelja.

Naime, njih dvojica su, nakon što je Kevin otišao u rat u Avganistan dali jedan drugom obećanje da će ukoliko jedan od njih umre, onaj drugi na sahrani nositi haljinu što svijetliju. A kada je Еliot nažalost poginuo u talibanskoj zasjedi u Avganistanu, Beri je znao da mora ispuniti zavjet.

Kevin, pripadnik jedinice “Black Watch”, poginuo je u talibanskoj zasjedi u provinciji Helmand, a na njegovoj sahrani u crkvi Svete Marije u Dandiju okupilo se više od hiljadu ljudi. Iako su mnogi primijetili Berijev neobičan stajling, niko nije pitao zašto. Svi su uglavnom znali za dogovor između dva prijatelja.

– Razumio sam naš pakt, svi su ga razumjeli. Bilo je nekoliko podignutih obrva, nekoliko pogleda, ali svi su bili svjesni obećanja koje sam dao Kevinu – rekao je on.

“Na grobu sam ga pitao da li mu se sviđa boja haljine”

Dilejni se slabo sjeća same službe, ali pamti snažan zagrljaj Kevinove 22-godišnje sestre Kirsti. Takođe, pamti kako ga je Kevinova baka Margaret stisnula za ruku, govoreći mu da će sve biti u redu. Najviše od svega, Dilejni se sjeća kako je pokušavao da se ne slomi dok su se čitale pohvale na groblju. To najbolje pokazuju fotografije sa sahrane gdje se Dilejni slomljen naslanja na grob.

– Sagnuo sam se da ga pitam da li mu se sviđa boja haljine. Noge su mu popustile kad je shvatio da Kevin nikada neće odgovoriti – priznao je on.

Samo dva dana prije Еliotove smrti, Beri je primio pismo iz Avganistana, u kojem se vojnik izvinjavao što nije ranije pisao, uz napomenu da su uslovi na terenu teški.

Iako je imao planove za odmor nakon misije, pismo je odavalo osjećaj nelagode i želju da se povuče iz vojske. Nažalost, nije dočekao povratak kući.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: