London

''Naelektrisano'' u Velikoj Britaniji, policija u pripravnosti

  • Izvor: SRNA
  • 26.10.2024. 15:55

Britanska policija pojačala je prisustvo na ulicama Londona na početku demonstracija desno i antiimigrantski orijentisanih građana, dok se u isto vrijeme odvija i skup protiv rasizma.

Nekoliko hiljada ljudi učestvuje u maršu pod parolom "Ujedinimo kraljevstvo", koji je organizovao antiimigrantski i antimuslimanski aktivista Stiven Jaksli-Lenon, poznat pod pseudonimom Tomi Robinson.

Demonstranti su krenuli prema parlamentu noseći engleske i britanske zastave i transparente na kojima je pisalo "Kada će vlada raditi za britansku javnost?".

U međuvremenu okupili su se i aktivisti protiv rasizma i sindikalci, koji su nosili transparente na kojima je pisalo "Izbjeglice su dobrodošle" i "Razbijte krajnju desnicu".

Desno orijentisani demonstranti sebe opisuju kao "patriote" i kažu da je Britanija ugrožena migrantima i islamizacijom.

Novi Grad: Sahranjen policajac koji je ubijen u terorističkom napadu

Novi Grad: Sahranjen policajac koji je ubijen u terorističkom napadu

Njihovi kritičari, uključujući većinu poslanika, ukazuju da među njima ima rasista, pristalica krajnje desnice i fudbalskih huligana sklonih nasilju.

Jaksli-Lenon, koga su pojedini mediji i političari optužili za rasplamsavanje tenzija koje su dovele do nereda ranije ove godine, ne učestvuje u maršu jer se nalazi u policijskom pritvoru uoči postupka za nepoštovanje suda, a biće saslušan u ponedjeljak.

On je juče optužen i po zakonu o terorizmu jer nije dao PIN kod svog mobilnog telefona kada je napustio Britaniju u julu.

Pratite nas i putem Vibera