Ukrajina

Nasilna regrutacija u Kijevu: Vojska upada u klubove i restorane i odvodi mušakrce

  • Izvor: Avaz
  • 14.10.2024. 08:18

U Ukrajini su vojni regruti pokrenuli veliku akciju pritvaranja i regrutovanja onih koji nemaju adekvatne dokumente koji bi im dopustili da izbjegnu slanje u rat, piše Dejli mejl.

Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama, vidi se trenutak u kojem policajci odvlače dvojicu muškaraca iz Palate sportova u petak gdje je svirao ukrajinski rok bend Okean Еlzi.

Jedan posjetilac koncerta otima se i viče "Bježi od mene!", dok ga tri policajca vuku prema štandu za regrutovanje postavljenom ispred dvorane.

Kako govore izvještaji, izvršen je niz racija u restoranima, klubovima, barovima i koncertnoj dvorani u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu.

Policija je odvela one koji nisu imali dokumente koji ih oslobađaju služenja vojnog roka, odbili su ih pokazati ili su dokumenti neispravni.

Na snimku jedan muškarac pokušava uspaničeno pobjeći od policajca, dok okupljeni viču: "Sramota! Sram vas bilo!", prenio je Dnevni avaz.

Prema ukrajinskom vojnom pravu, svi muškarci starosti od 25 do 60 godina ispunjavaju uslove za vojsku. Muškarcima od 18 do 60 godina takođe je zabranjen izlazak iz zemlje.

Zbog velikog nedostatka vojnika, Ukrajina je snizila starosnu granicu za mobilizaciju s 27 na 25 godina.

U martu 2023. otkriveno je da je stranim borcima koji su se pridružili ukrajinskoj vojsci bilo onemogućeno da odu kući sve dok sukob ne završi.

"Telegraf" je pisao da neki ukrajinski muškarci toliko očajnički žele izbjeći mobilizaciju da riskiraju živote kako bi pobjegli iz zemlje.

Oleksandr Daniljuk, saradnik na "Rojal Junajted Servises Institutu" u Londonu, rekao je:

„Mobilizacija se počela doživljavati kao karta u jednom smjeru, gdje je jedini način za prekid službe smrt ili invaliditet.“

U aprilu je Služba granične straže izvijestila da je od početka sukoba sa Rusijom najmanje 30 muškaraca poginulo u pokušaju da pobjegnu iz zemlje. Mnogi od njih su se utopili dok su pokušavali preplivati rijeke ili su se smrznuli na planinskim prijevojima.

U januaru 2024. anketa "YouGov-a" pokazala je da bi 38 odsto mlađih od 40 godina u Britaniji odbilo služiti u oružanim snagama u slučaju novog svjetskog rata, a 30 posto ih je reklo da ne bi služili čak ni ako se Britanija suočava s neizbježnom invazijom.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.