Ruski ambasador pri UN

Nebenzja: Žele da upute ultimatum Moskvi

  • Izvor: SRNA
  • 14.06.2024. 08:59

Glavni cilj predstojeće mirovne konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj jeste da se Rusiji uputi ultimatum u vidu "mirovnog plana" ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, izjavio je ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja.

"Događaj koji planira Švajcarska organizatori nazivaju `mirovnom konferencijom`. To je još jedan pokušaj ublažavanja. Zapad svim mogućim sredstvima pokušava da dovuče zemlje globalnog juga na `skup` protiv Rusije", rekao je Nebenzja.

On je dodao da je za događaj utvrđena navodno "konstruktivna" agenda, ali "u praksi je glavni cilj da se Ruskoj Federaciji postavi ultimatum u obliku takozvanog `mirovnog plana` Vladimira Zelenskog".

Drama u Njemačkoj: Sin zapalio oca, pucao na policiju, ubili ga specijalci

Drama u Njemačkoj: Sin zapalio oca, pucao na policiju, ubili ga specijalci

Ruski diplomata je podsjetio da je Zelenski otvoreno govorio o tome u svojim nedavnim intervjuima.

"Očigledno je to ono na šta računaju", rekao je Nebenzja.

On je ocijenio da mirovni pregovori o Ukrajini bez Rusije ne vode nikuda, jer konflikt nije moguće riješiti bez učešća Moskve. 

Svijet počeo trezvenije da sagledava situaciju u Ukrajini

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da nisu uzaludni napori Moskve da razotkrije licemjerje Zapada i da svijet počinje trezvenije da procjenjuje ono što se dešava u Ukrajini.

"Zapadnoj antiruskoj propagandi postaje sve teže da prevari većinu u UN, pogotovo kada joj se nameće ukrajinska agenda na uštrb razgovora o mnogo hitnijim pitanjima za svijet u razvoju", rekao je Nebenzja u intervjuu za "Sputnjik".

Bajden: Neću pomilovati sina ili ublažiti njegovu kaznu

Bajden: Neću pomilovati sina ili ublažiti njegovu kaznu

On je istakao da Sekretarijat UN krši princip ravnopravnosti kada je u pitanju sukob u Ukrajini, a brojne institucije za ljudska prava i humanitarne organizacije koje rade na ukrajinskoj teritoriji nisu nepristrasne.

"Nemamo iluzija da će se zapadne delegacije ponovo pretvarati da su slijepe i gluve za sve vojne i druge zločine kijevskog režima, čiji su direktni saučesnici. Isto važi i za Sekretarijat UN, koji mora da se pridržava principa ekvidistance, ali ga u praksi stalno krši", napomenuo je Nebenzja.

On je najavio da će Ruska Federacija na sjednici Savjeta bezbjednosti UN ukazati na geopolitičke rizike ukrajinskog korišćenja zapadnog oružja protiv civila u Rusiji.

Savjeta bezbjednosti UN održaće danas sastanak na zahtjev Rusije o isporuci zapadnog oružja Kijevu.

Pratite nas i putem Vibera