Svi koji ugrožavaju naše interese da napuste zemlju

Niger: Imperijalističke i neokolonijalne snage nisu dobrodošle

  • 25.09.2023. 12:38

Nove vlasti Nigera spremno su dočekale nedavnu odluku Pariza o tome da će francuski vojnici do kraja godine napustiti Niger, poručivši da prisustvo kolonijalnih snaga na teritoriji njihove zemlje nije dobrodošlo.

Kako prenose "RIA Novosti", Nacionalni savjet za zaštitu otadžbine, koji su formirali vojnici Nigera, javnosti je poručio sljedeće:

Hunta u Nigeru: Francuski ambasador više nema diplomatski imunitet, policija da ga protjera!

Hunta u Nigeru: Francuski ambasador više nema diplomatski imunitet, policija da ga protjera!

"Bilo koje lice, organizacija ili struktura čije prisustvo ugrožava interese naše zemlje mora napustiti zemlju naših predaka, htjeli to oni ili ne. Imperijalističke i neokolonijalne snage nisu dobrodošle na našoj teritoriji".

Osim francuskih vojnika, Niger bi već danas trebalo da napuste i francuske diplomate. Predsjednik Francuske Еmanuel Makron najavio je i povlačenje ambasadora iz te zemlje. 

U Nigeru se, inače, trenutno nalazi oko 1.500 francuskih vojnika. Još 1.000 ih je u državi Čad.

Alžir predložio šestomjesečni prelazni plan za Niger

Alžir predložio šestomjesečni prelazni plan za Niger

Oni su prethodnih godina bili primorani da napuste Burkinu-Faso i Mali poslije smjene vlasti u tim državama.

Mali i Burkina-Faso su, podsjetimo još u avgustu razmjestile svoje avione u Niger, nakon što je tamo izveden državni prevrat. Ove dvije zemlje tako su iskazale podršku novim vlastima Nigera, obećavši da će odreagovati ako bilo koja strana ispolji agresiju protiv novih vlasti. 

Niger je inače francuska kolonija. U njemu se nalaze velike zalihe urana, od kojih zavisi Pariz. Oko 15 do 17 odsto električne energije u Francuskoj proizvodi se na osnovu tog uranijuma. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: