DNR

Opkoljen Ugledar, Ruske snage ušle u periferiju grada

  • Izvor: Agencije
  • 24.09.2024. 22:17

Rusko vojno osoblje ušlo je u stambena naselja u gradu Ugledaru koji je pod kontrolom Ukrajine u Donjeckoj Narodnoj Republici, rekao je Vladimir Rogov, predsjednik komisije za suverenitet, patriotske projekte i podršku veteranima Javne komore Ruske Federacije, u intervjuu za RIA Novosti.

On je naglasio da se unutar naseljenog mjesta već vode borbe. Ministarstvo odbrane Rusije još nije komentarisalo ovu informaciju.

Oružane snage Rusije, prema Rogovu, napreduju „korak po korak“. Istovremeno, situacija je kritična za 72. brigadu Oružanih snaga Ukrajine, dodao je on.

- Neprijatelj je pod prijetnjom opkoljavanja, moguća je masovna predaja - rekao je Rogov.

Ranije je Telegram kanal „Marš u Donbasu” javio da je rusko vojno osoblje ušlo na teritoriju Ugledara u DNR. Prema njegovim riječima, rusko vojno osoblje uspješno napreduje unutar granica grada. Ministarstvo odbrane Rusije još nije potvrdilo ovu informaciju.

Putevi odsječeni i pod kontrolom Rusa - Pao Ugledar, Ukrajinci napuštaju položaje

Putevi odsječeni i pod kontrolom Rusa - Pao Ugledar, Ukrajinci napuštaju položaje

Takođe, zamjenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga RF, komandant specijalnih snaga Ahmat, general-major Apti Alaudinov, tvrdio je da Oružane snage Ukrajine napuštaju svoje pozicije u DNR. Prema njegovim riječima, ukrajinska vojska bježi ka Kijevu, dok ruska vojska u međuvremenu samouvjereno napreduje u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Istovremeno, predstavnik ruske agencije za sprovođenje zakona rekao je da vojnici 81. odvojene aeromobilne brigade Oružanih snaga Ukrajine bez dozvole napuštaju svoje pozicije u dijelu DNR koji kontrolišu kijevske vlasti. Razlog je bio „nepažljiv odnos” komande, kao i nedostatak municije i hrane.

Pratite nas i putem Vibera