Mađarski premijer

Orban: ЕU nastoji da sruši mađarsku vladu i postavi marionetsku vlast

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 23.10.2024. 15:13

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da Еvropska unija nastoji da sruši njegovu vladu i da uspostavi marionetski režim u toj centralnoevropskoj zemlji.

On je to rekao u govoru u Budimpešti, prilikom obilježavanja nacionalnog praznika u znak sjećanja na oružanu pobunu protiv sovjetske represije iz 1956. koja je počela u glavnom gradu i proširila se širom zemlje, prije nego što ju je Crvena armija ugušila, prenosi AP.

- Nezavisna mađarska politika je neprihvatljiva za Brisel. Zato su u Briselu najavili da će se otarasiti mađarske nacionalne vlade. Takođe su najavili da žele da postave briselsku marionetsku na čelo ove države - poručio je on okupljenima.

Orban je pozvao Mađare da nastave da se opiru volji Brisela i da daju "jasan i nedvosmislen" odgovor kao 1956.

ЕU je uskratila milijarde evra finansijske podrške Mađarskoj zbog navodnog kršenja vladavine prava, dok su neki poslanici bloka više puta predlagali da se Mađarskoj oduzme pravo glasa zbog, kako tvrde, demokratskog nazadovanja.

Orban se takođe sukobio sa drugim liderima ЕU zbog odbijanja da pomogne Ukrajini i sankcioniše Rusiju, kao i zbog zalaganja za prekid vatre i mirovne pregovore.

- Briselske birokrate su uvele Zapad u beznadežan rat. U njihovim glavama ovaj rat je rat Zapada protiv Rusije. Sada žele da otvoreno gurnu cijelu Еvropsku uniju u rat u Ukrajini - rekao je on.

Istakao je da ЕU planira da dozvoli ukrajinskim vojnicima da se stacioniraju u Mađarskoj nakon buduće pobjede "kako bi garantovali bezbjednost cijele Еvrope".

- Mi Mađari bismo se jednog jutra probudili i vidjeli da su slovenski vojnici sa istoka ponovo stacionirani na teritoriji Mađarske. Mi to ne želimo, ali pritisak iz Brisela je svakim danom sve jači - rekao je on.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Mućke (12+) (R)

    ''Serija: Mućke (12+) (R)

  • 12:30 Narod priča (R)

    '‘Narod priča (R)i (R)