Mađarski premijer

Orban: Odbijanje dijaloga sa Rusijom velika greška

  • 17.10.2024. 16:21

Odbijanje ЕU da uspostavi kontakte sa Rusijom u vezi sa sukobom u Ukrajini velika je greška, jer su pregovori neophodni, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Na pitanje novinara njemačkog portala "Pionir" šta treba učiniti da se riješi ukrajinski sukob, premijer je rekao da treba pregovarati.

"Ovo je rijedak slučaj u istoriji ratova kada suprotstavljene strane nemaju kontakt. Velika je greška otvoreno i demonstrativno izjavljivati da ne želimo da razgovaramo sa Rusijom", istakao je Orban.

Orban je više puta izjavio da Mađarska vjeruje da se ukrajinski sukob ne može riješiti na ratištu, da ne može biti pobjednika i da ga treba riješiti za pregovaračkim stolom.

U tom kontekstu, Budimpešta je odlučila da zadrži otvorene diplomatske kanale sa Moskvom i pozvala svoje evropske saveznike da učine isto. Mađarska je podržala prijedloge rješenja za Ukrajinu koje su iznele Kina i Brazil, kao i napore grupe "Prijatelji mira" koju su formirale zemlje Globalnog juga u UN.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Tajne muzeja (R)

    ''Tajne muzeja (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.