Mađarski premijer

Orban otkrio šta mu je Putin rekao o njegovom planu za "brzo" primirje i početak pregovora

  • 08.07.2024. 20:33

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da ruski lider Vladimir Putin nije zainteresovan za postizanje primirja kako bi se postavili temelji za sadržajnije mirovne pregovore.

Orbana su pitali kako je Putin odgovorio na tri pitanja koja mu je obećao postaviti tokom njihova sastanka.

Orban je rekao da mu je Putin rekao da su istinski pregovori nemogući bez uključenosti obiju strana i, aludirajući na Globalni mirovni samit koji je organizirala Ukrajina u junu, da sve što se učini bez obje strane nije važno.

Putin je takođe rekao Orbanu da je Rusija odgovorila na početne prijedloge Ukrajine u proljeće 2022. i da se njen stav od tada nije promijenio. Dodao je da je Moskva spremna nastaviti razgovore pod istim uvjetima.

Orban je takođe pitao Putina što misli o postizanju primirja s Ukrajinom prije pokretanja sadržajnijih pregovora.

"Rekao je da nema velika očekivanja u vezi s ovim. Zelenski je rekao da nema velika očekivanja jer će Rusi to iskoristiti protiv Ukrajine. Putin [je rekao] da će Ukrajinci iskoristiti ovu stanku protiv Rusije. Ali ja sam rekao: ' Razmislimo o tome i shvatiću vaše argumente'", rekao je Orban.

Takođe je rekao da sebe smatra "jedinim zapadnim čelnikom koji može istovremeno razgovarati i s Kijevom i s Moskvom" jer su svi ostali "stvorili situaciju u kojoj ne mogu izravno kontaktirati s dva ključna igrača". Prema Orbanovim riječima, on nastavlja održavati kontakt s Rusijom jer traži "najbrži i najkraći put do okončanja rata".

U ovom intervjuu Orban je takođe rekao da je svoje planove da posjeti Moskvu skrivao od svojih zapadnih saveznika koliko god je mogao i obećao još "iznenadnih sastanaka".

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je nakon posjeta Moskvi i Kijevu shvatio da su stajališta obiju strana u pogledu agresorskog rata koji je pokrenula Rusija "jako udaljena".

Pratite nas i putem Vibera