Kazanj

Plenarna sjednica kruna Samita BRIKS-a: Ovo su glavne poruke

  • Izvor: ATV
  • 24.10.2024. 21:06

Mirno rješavanje sukoba, situacija na Bliskom Istoku, jačanje finansija zemalja okupljenih oko organizacije i stvaranje pravednijeg sistema. O tome su danas u Kazanj-Еkspou, između ostalog, pričali lideri zemalja koji čine polovinu svjetske populacije. Sve ih je okupio predsjednik Rusije. Sa središnje pozicije za stolom Samita, Vladimir Putin šalje jasnu poruku - Plan Zapada o porazu Rusije je iluzija.

"Krše se principi jednake i nedjeljive bezbjednosti. Podstiču se međudržavni i međusobni sukobi. Jedan od primjera za to je Ukrajina, koju su iskoristili i koriste za stvaranje kritičnih prijetnji po bezbjednost Rusije, ignorišući naše vitalne interese, pravednu zabrinutost i kršenje prava ljudi koji govore ruski jezik“, izjavio je Vladimir Putin, predsjednik Rusije.

Smirivanje situacije u Ukrajini tema je kojoj je vrijeme posvetio i kineski predsjednik. Si Đinping podsjeća da su Kina i Brazil predložili šest tačaka za rješavanje ukrajinske krize. Od zemalja BRIKS-a traži i da preuzmu vodeću ulogu u upravljanju svjetskom ekonomijom.

 „Zemlje BRIKS-a trebalo bi da budu stabilizujuća snaga za održavanje mira, upravljanje globalnom bezbjednošću i rješavanje pitanja od vitalnog značaja“, rekao je Si Đinping, predsjednik Kine.

Među više od 30 državnika u Kazanju je govorio i Redžep Tajip Еrdogan. Turska, poručuje, vjeruje u ciljeve BRIKS-a za stvaranje pravičnog svjetskog poretka i trgovinskih odnosa

„U današnjim uslovima povećava se društvena i ekonomska ranjivost, a odnos snaga se mijenja. Politički i finansijski mehanizmi, koji su proizvod perioda poslije Drugog svjetskog rata, ne mogu da pruže ono što se od njih očekuje. Turska je uvjerena da je pravedniji svijet moguć. Dok se krvoproliće na Bliskom istoku ne zaustavi, ne može biti govora o pravdi i razvoju u budućnosti“, Redžep Tajip Еrdogan, predsjednik Turske.

Turska, inače članica NATO-a,  formalno je zatražila članstvo u BRIKS-u u septembru ove godine, očekujući da bi to unaprijedilo ekonomsku saradnju sa Rusijom i Kinom i doprinijelo jačanju multipolarnosti svjetskog poretka. Lideri BRIKS-a ipak poručuju da nova članstva za sada nisu u planu, ali da će neke zemlje dobiti status kandidata. Plenarna sjednica bila je kruna ovogodišnjeg Samita BRIKS-a i ruskog predsjedavanja organizacijom.

Pratite nas i putem Vibera