Njemačka

Počelo punjenje najvećeg skladišta gasa u zapadnoj Evropi

  • Izvor: SRNA
  • 05.05.2022. 16:17

Njemačka je počela da puni veliko skladište gasa Reden, koje je napustio ruski "Gasprom", saopštio je danas upravnik ovog kompleksa kojeg je imenovala država.

Ruski gas je od vitalnog značaja za Evropu i NJemačku, najveću evropsku ekonomiju. Isporuke ovog energenta dovedene su u pitanje povodom sankcija koje je Zapad uveo Moskvi zbog vojne akcije u Ukrajini i roka koji je Rusija postavila za plaćanje gasa u rubljama, što je većina kupaca odbila.

"Gasprom" je prošlog mjeseca napustio svoje preduzeće "Gasprom Germanija", uključujući i upravljanje najvećim zapadnoevropskim skladištem gasa u Redenu, pošto su se diplomatski odnosi pogoršali.

"Od danas se ubacuju male količine", rekao je Egbert Lege, privremeni upravnik kompanije, kojeg je postavila njemačka regulatorna agencija za energetiku.

On je dodao da se intenzivno radi na rješenjima da bi se osiguralo da se što prije u skladište ubacuju znatno veće količine gasa.

Reden može da primi oko četiri milijarde metara kubnih gasa, ali je prošle zimio dobio samo manje količine. Lege je rekao da je jasno da je potrebno napuniti skladište za predstojeću zimu.

Trenutno je napunjeno samo 0,6 odsto kapaciteta Redena, što je daleko od prosječnih 36 odsto za njemačka skladišta gasa.

Regulatorna agencija je saopštila da će kontrolisati "Gasprom Germaniju" do 30. septembra i da ima pravo da mijenja članove uprave, zapošljava nove radnike i daje isntrukcije rukovodstvu. Nije rečeno šta će se desiti nakon tog datuma.

Tagovi: