Moskva

Pod napadom smo: Rusija premjestila flotu

  • Izvor: Agencije
  • 20.10.2024. 21:40

Ruska Crnomorska flota morala je da pomjeri mnoge ratne brodove iz svoje pomorske baze u Sevastopolju na poluostrvu Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine, zbog ukrajinskih napada, rekao je krimski zvaničnik.

Izjave Dmitrija Rogozina, ruskog senatora za oblast Zaporožja pod ruskom kontrolom i bivšeg šefa ruske svemirske agencije, prva su zvanična ruska potvrda da je flota morala da bude premještena iz Sevastopolja.

Ukrajinske vlasti su više puta govorile da je Moskva morala da premjesti brodove u Novorasisk zbog njihovih napada na ruske ratne brodove u Crnom moru. Rogozin je za list "Moskovski komsomolec" rekao da Rusija mora ozbiljnije da radi na razvoju bespilotnih letjelica, organizovanju vojnih jedinica bespilotnih letjelica i razvoju sistema za elektronsko ratovanje i satelitsko pozicioniranje.

Šeik Đoković objavom oduševio svijet - FOTO

Šeik Đoković objavom oduševio svijet - FOTO

"Vojno-tehnička revolucija se odvija pred našim očima", rekao je Rogozin o razvoju bespilotnih letjelica i elektronskom ratovanju i dodao da tempo inovacija svakog mjeseca mijenja situaciju na frontu.

"Crnomorska flota je ilustrativan primjer", rekao je Rogozin.

"Morali smo da promijenimo njenu lokaciju zbog činjenice da su naši veliki brodovi postali samo velike mete za neprijateljske bespilotne brodove. Rusija je već na početku rata 2022. zaostajala u tehnologiji bespilotnih letjelica i iako je od tada značajno napredovala, mora da se kreće brže, posebno u fokusu potrošnje na oružje i stvaranja specijalnih pukova bespilotnih letjelica," upozorava Rogozin.

Umičević: Mislim da će čak biti i novi izbori za gradonačelnika Banjaluke

Umičević: Mislim da će čak biti i novi izbori za gradonačelnika Banjaluke

On napominje da su satelitski i površinski sistemi za navođenje koji bi mogli da prevaziđu elektronski rat od posebne važnosti za omogućavanje preciznog ciljanja.

Pratite nas i putem Vibera