Pogledajte sastav: Osobe alergične na sastojke vakcine protiv korone ne bi se trebale vakcinisati

  • 20.12.2020. 21:31

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdali su nove preporuke za dobijanje vakcine protiv koronavirusa za one koji imaju alergijske anamneze.

Preporuke, objavljene u subotu na web stranici CDC-a, sugerišu da ljudi koji su ikada imali ozbiljnu alergijsku reakciju, poznatu i kao anafilaksa, na bilo koji sastojak vakcine protiv koronavirusa ne bi se trebali vakcinisati.

Kako prenosi CNN, CDC smatra reakciju ozbiljnom ako zahtijeva da se osoba liječi epinefrinom ili ako je treba hospitalizovati. Simptomi anafilaksije mogu biti otežano disanje, zatvaranje grla, mučnina i vrtoglavica.

Agencija je dodala da bi ljudi koji su u anamnezi imali anafilaksiju drugim vakcinama ili lijekovima za injekcije trebali konzultirati svog ljekara o primanju vakcine protiv koronavirusa.

U odgovarajućim smjernicama izdatim davateljima vakcina, agencija je rekla da „CDC kao predostrožnost, ali ne i kao kontraindikaciju, uzima u obzir istoriju teških alergijskih reakcija poput anafilaksije na bilo koju vakcinu ili na bilo koju injekcijsku terapiju (npr. Intramuskularnu, intravensku ili potkožnu)".

Ako pojedinac doživi anafilaksiju nakon prve doze vakcine, CDC kaže da ne bi trebao dobiti drugu dozu.

Poznat je i sastav Pfizerove vakcine: 

NATRIJ HLORID 

Anorganska sol koje u vakcini ima 0,36 miligrama

KALIJ HLORID 

Anorganska sol koje ima 0,01 miligram

NATRIJ HIDROGENFOSFAT

Ima ga 0,07 miligrama, održava stabilan pH

KALIJ DIHIDTROGENFOSFAT

Ima ga 0,01 miligram, ima funkciju kao i ostale soli

VODA ZA INJEKCIJU 

Neophodan sastav svake vakcine

SAHAROZA

U Pfizerovu vakcinu služi kao stabilizator

MRNA

Glasničke mRNA ima 0,03 miligrama, molekula je to koja kodira hemijski nacrt

HOLESTEROL I LECITIN 

Vakcina sadrži lipide, a među njima i holesterol i lecitin koji djeluju kao stabilizatori

KATIONSKI LIPID

On je pozitivno nabijen i privlači mRNA, koja je negativno nabijena

POLIETILEN GLIKOL 

Sprečava da se lipidi vežu za proteine

(Klix,24sata.hr)

Tagovi: