Neobični prizori

Poplave u Sahari prvi put u 50 godina

  • 14.10.2024. 20:50

Pojavili su se dramatični snimci prvih poplava u Sahari u pola vijeka, javlja britanski Gardijan.

Dva dana oborina u septembru premašila su godišnji prosjek u nekoliko područja jugoistočnog Maroka i izazvala potop, rekli su zvaničnici meteorološke agencije te zemlje početkom oktobra. U Tagouniteu, selu oko 450 kilometara južno od glavnog grada Rabata, zabilježeno je više od 100 milimetara kiše u 24 sata.

NASA-ine satelitske snimke pokazale su kako se puni jezero Irikvui, jezersko dno između Zagore i Tate koje je bilo suvo 50 godina. 

- Prošlo je 30 do 50 godina otkako smo imali ovoliko kiše u tako kratkom vremenu - rekao je Housine Jouabeb, dužnosnik marokanske meteorološke agencije za "Associated Press".


Takve kiše, koje meteorolozi nazivaju ekstratropske oluje, mogle bi promijeniti vremenske prilike u regiji u narednim mjesecima i godinama. Kako vazduh sadrži više vlage, to potiče isparavanje i izaziva više oluja, rekao je Youabeb.

Poplave u Maroku prošlog mjeseca ubile su 18 ljudi, a posljedice su se proširile i na regije koje je prošle godine pogodio potres. Bilo je i izvještaja o pregrađenim akumulacijama u jugoistočnoj regiji koje su se punile rekordnom brzinom tokom septembra.

Sahara, koja je s 9.4 miliona četvornih kilometara najveća vruća pustinja na svijetu, proteže se kroz desetak zemalja u sjevernoj, središnjoj i zapadnoj Africi. Uporne suše bile su problem u mnogima od tih zemalja jer su ekstremni vremenski uslovi u porastu zbog globalnog zagrijavanja. To je dovelo do predviđanja naučnika da bi se slične oluje mogle dogoditi u Sahari u budućnosti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: