Vjačeslav Volodin

Predsjednik Dume: Iza eksplozija na gasovodima ''Sjeverni tok'' stoji Vašington i lično Bajden

  • 26.09.2024. 08:11

Iza eksplozija na gasovodima "Sjeverni tok" stoji Vašington i lično američki predsjednik Džozef Bajden, rekao je predsjednik ruske Dume Vjačeslav Volodin.

"Inicijatori i izvršioci diverzija na 'Sjevernim tokovima' moraju da odgovaraju. Ovdje ne postoji zastarevanje slučaja", rekao je Volodin povodom dvije godine od eksplozija na gasovodima.

Prema njegovim riječima, za teroristički napad na gasovode nije odgovarao Vašington, već građani Njemačke kojima su Bajden i kancelar Olaf Šolc "uzimaju iz džepova".

Rusi sravnjuju Ugledar sa zemljom, počeo je juriš

Rusi sravnjuju Ugledar sa zemljom, počeo je juriš

Volodin ističe da je američkom predsjedniku bilo korisno da zapadnu Еvropu liši jeftinog ruskog gasa i da je primora da kupuje višestruki skuplji američki tečni gas.

"Bajden i Šolc su izgubili povjerenje stanovništva u svojim zemljama zbog terorističkog napada na gasovode", naveo je on.

Prema njegovim riječima, najviše je stradala Njemačka, jer je njena privreda zahvaćena recesijom, BDP je smanjen, proizvodni model je doživio krah, smanjila se industrijska proizvodnja a broj bankrota je rekordan za posljednjih 10 godina.

Putin: Rusija aktivni učesnik međunarodne trgovine uprkos poteškoćama, doprinos BRIKS premašuje G7

Putin: Rusija aktivni učesnik međunarodne trgovine uprkos poteškoćama, doprinos BRIKS premašuje G7

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je 26. septembra 2022. godine saopštila da se na jednom od krakova „Sjevernog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Sjeverni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.

Rad gasovoda „Sjeverni tok“ obustavljen je krajem avgusta iste godine zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.

Pratite nas i putem Vibera