Еvropa na udaru

Prijete katastrofalne kiše, zemlje se pripremaju za potop: Spremaju se džakovi s pijeskom, prazne se vodene akumulacije

  • 13.09.2024. 17:55

Džakovi s pijeskom se pripremaju u Austriji, vodene akumulacije su ispražnjene u Češkoj, a u Poljskoj se očekuju nagle poplave, dok meteorolozi upozoravaju na dane sa "potencijalno katastrofalnim" padavinama.

Poljski premijer Donald Tusk rekao je da "nema razloga za paniku" nakon što je prisustvovao brifingu o riziku od poplava u Vroclavu, usljed prognoza da će pasti 15 cm kiše u četiri južne pokrajine te zemlje, piše Bi-Bi-Si.

U Austriji, jaka kiša i snijeg u planinama već su izazvali poremećaje u saobraćaju, a kancelar Karl Nehamer izjavio je da je vojska spremna da rasporedi do 1.000 vojnika ako bude potrebno.

Еvropa se sprema za velike poplave, mogle bi biti najgore u posljednjih 1.000 godina

Еvropa se sprema za velike poplave, mogle bi biti najgore u posljednjih 1.000 godina

Glavni grad Češke Prag ne prepušta ništa slučaju nakon poplava koje su razorile grad prije dvije decenije.

Slike iz 2002. godine, kada su poplavljene metro stanice, stanovnici evakuisani gumenim čamcima i scene utapanja slonova u praškom zoološkom vrtu, duboko su urezane u lokalno sjećanje.

Neposredno prije 10.00 sati u petak, debela čelična vrata, jedan metar široka, zatvorila su takozvani Đavolji kanal ili Čertovku, uski vodeni kanal koji prolazi kroz istorijski dio Male strane u Pragu prije nego što se ponovo ulije u rijeku Vltavu.

Vrata na Čertovki dio su nacionalne mreže odbrambenih sistema protiv poplava, za koju zvaničnici kažu da je koštala više od milijardu evra kako bi se spriječilo ponavljanje katastrofalnih šteta iz 1997. i 2002. godine.

Еvropi prijeti katastrofa: Cijeli kontinent biće poplavljen

Еvropi prijeti katastrofa: Cijeli kontinent biće poplavljen

Prag se nada da će izbjeći najgore poplave. Pažnja je ovog vikenda usmjerena na centralne i istočne dijelove zemlje, posebno na Sjevernu Moravsku, gdje je 50 ljudi izgubilo život 1997. godine.

Planine Jesenici mogle bi primiti oko 400 mm kiše u naredna tri dana, a ta voda će se zatim slivati niz rijeku Odru i dalje prema Poljskoj, prolazeći pored mnogih gradova i sela na tom putu.

Nakon što je prisustvovao brifingu hitnih službi na jugozapadu Poljske, Donald Tusk je pokušao da umiri javnost rekavši da prognoze nisu "previše alarmantne" i da nema razloga da se očekuje bilo šta što bi moglo predstavljati prijetnju po cijelu zemlju.

Poljska teritorijalna vojska je u pripravnosti, rekao je on, a u jednoj od četiri južne pokrajine, Malopoljskoj, procjenjuje se da je uskladišteno oko dva miliona džakova s pijeskom, dok je još milion dostupno u Donjoj Šleziji, pokrajini oko Vroclava.

Panika, sprema se haos, prijeti potpuni potop: ''Otkažite sve''

Panika, sprema se haos, prijeti potpuni potop: ''Otkažite sve''

"Ako se nešto može očekivati, a na to želimo da budemo spremni, to su, naravno, lokalizovane poplave ili takozvane nagle poplave", dodao je on.

Hiljade stanovnika Vroclava morale su koristiti stepenice u svojim višespratnicama jer su liftovi bili isključeni zbog straha od poplava, prenijeli su lokalni mediji.

Poljski Institut za meteorologiju i upravljanje vodama kasnije je proširio najviši nivo uzbune sa četiri južne pokrajine na ušće rijeke Odre u Šćećinu, gdje se uliva u Baltičko more.

Austrija je imala najtopliji avgust od kada se vrše mjerenja, prema podacima federalnog instituta Geosphere Austri.

Sada upozorava na 10-20 cm kiše u mnogim regionima u roku od nekoliko dana. Na nekim mjestima moglo bi pasti znatno više od 20 cm, posebno u planinama Gornje i Donje Austrije i u sjevernoj Gornjoj Štajerskoj.

Austrijski centar za upozorenje na oluje saopštio je da će u nekim područjima biti oboreni dosadašnji rekordi za cijeli mjesec septembar "u samo nekoliko dana".

Manuel Kelemen, meteorolog za Puls24 TV, kaže da je, sa meteorološke tačke gledišta, "ono što trenutno doživljavamo vanredno, ako ne i bez presedana".

Željeznički sistem OЕBB savjetovao je sve putnike da odlože nehitna putovanja. Dio željezničke pruge Tauern između Bad Hofgaštajna i Bekštajna u pokrajini Salzburg zatvoren je zbog jakih snježnih padavina.

Poplave i klizišta su mogući, a očekuju se i olujni vjetrovi u glavnom gradu, Beču.

Humanitarna organizacija Karitas apelovala je na volontere da pomognu u pogođenim oblastima.

Njemačka kompanija nudi besmrtnost za 220.000 dolara: Na listi čekanja već 650 ljudi

Njemačka kompanija nudi besmrtnost za 220.000 dolara: Na listi čekanja već 650 ljudi

Neprekidna jaka kiša očekuje se i preko granice, u njemačkoj pokrajini Bavarskoj.

Ovo je, naravno, regionalna, a ne nacionalna vanredna situacija, sa velikim dijelom centralne Еvrope koji je pogođen.

Ali podsjećanje na nacionalne prioritete došlo je ranije ove nedjelje kada su češki zvaničnici saopštili da su bili primorani da odbiju njemački zahtjev da prestanu sa pražnjenjem akumulacija u rijeku Vltavu, koja se uliva u rijeku Еlbu i dalje prema Njemačkoj, nakon što je došlo do urušavanja mosta u Drezdenu.

Te akumulacije – niz od devet brana poznatih kao Vltavska kaskada – moraju biti poluprazni kako bi primili ono što će donijeti ovaj vikend, prenosi Telegraf.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:00 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke

  • 12:30 Serija: Red Rok (12+) (R)

    ' 'Serija: Red Rok (12+) (R)

  • 12:55 Naša Srpska (R)

    ''Naša Srpska (R)

  • 13:20 Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica