Sastanak lidera

Putin: Moskva smatra perspektivnim uključivanje Ankare u rad BRIKS-a

  • Izvor: SRNA
  • 23.10.2024. 18:26

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastao se u Kazanju sa turskim liderom Redžepom Tajipom Еrdoganom. On je rekao da Moskva smatra perspektivnim uključivanje Ankare u rad BRIKS-a.

- Drago mi je da ste prihvatili poziv da učestvujete u aktuelnom događaju u formatu "autrič" / BRIKS plus. Znam da ste u Turskoj zainteresovani za uspostavljanje tijesne saradnje sa organizacijom i tu vidimo značajnu perspektivu, imajući u vidu autoritet i posebnu geopolitičku ulogu vaše zemlje koja povezuje istok i zapad evroazijskog kontinenta - rekao je Putin.

Takođe je dodao da cijeni dijalog sa Еrdoganom.

Putin izrazio saučešće Еrdoganu zbog terorističkog napada

Putin izrazio saučešće Еrdoganu zbog terorističkog napada

- Rusko-turski odnosi su dobrosusjedski, konstruktivni i zasnivaju se na dugogodišnjem iskustvu partnerske saradnje u različitim oblastima. Sa vama održavamo redovan dijalog o aktuelnim pitanjima bilateralne i međunarodne agende. Veoma cijenim te kontakte koji su uvijek korisni - naglasio je ruski predsjednik.

On je rekao da je Rusija bila i ostala pouzdan dobavljač gasa u Tursku.

- Prošle godine je izvezeno 20,5 milijardi kubnih metara gasa gasovodima "Turski tok" i "Plavi tok". Nastavljaju se pripreme za sprovođenje naše zajedničke inicijative za stvaranje međunarodnog gasnog čvorišta u Turskoj. Siguran sam da će on značajno ojačati energetsku bezbjednost regiona, prije svega putem uravnoteženijih mehanizama za određivanje cijena - konstatovao je predsjednik Rusije.

Peskov objasnio: Zašto je BRIKS bolji od NATO-a i ЕU

Peskov objasnio: Zašto je BRIKS bolji od NATO-a i ЕU

Govoreći o tragičnom razvoju situacije na Bliskom istoku, Putin je napomenuo da su principijelni stavovi Rusije i Turske veoma bliski po tom pitanju, te da je rješavanje arapsko-izraelskog sukoba moguće samo na osnovu opšte priznate formule dvije države koju je odobrio Savjet bezbjednosti UN.

Putin je takođe rekao da se ruska strana nada da će prva turska nuklearna elektrana "Akuju" početi da isporučuje struju turskom energetskom sistemu 2025. godine.

On je primjetio i da se ekonomska saradnja Rusije i Turske razvija dinamično – trgovina je za osam mjeseci porasla za šest odsto.

Putin je takođe kazao da će informisati turskog kolegu o situaciji oko ukrajinske krize.

Еrdogan je sa svoje strane rekao da očekuje posjetu Putina Turskoj.

Turski predsjednik je naglasio i da odgovarajući resori Moskve i Ankare rješavanju probleme sa bankovnim transakcijama.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Velike bitke Drugog svjetskog rata

    'Velike bitke Drugog svjetskog rata

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Serija: Aviondžije (12+)

    'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:10 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:25 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)