Pjongjang

Putin odlikovan najvišim ordenom Sjeverne Koreje

  • Izvor: Agencije
  • 20.06.2024. 08:27

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovan je ordenom Kim Il Sunga, najvišim ordenom Sjeverne Koreje tokom posjete Pjongjangu za, kako se navodi, "ogromne zasluge u razvoju dobrosusjedskih i bratskih odnosa" dvije zemlje, javio je danas sjevernokorejski radio "Glas Koreje".

Orden je Putinu uručen u srijedu, a radio napominje da je ruski predsjednik odlikovan zbog razvoja odnosa dvije zemlje do strateškog partnerstva i zbog, kako se navodi, "neraskidivih savezničkih odnosa i za otvaranje nove stranice korejsko-ruskog prijateljstva - prenijela je agencija RIA Novosti.

Orden Kim Il Sunga ustanovljen je 1972. godine povodom šezdesetog rođendana tadašnjeg predsjednika Sjeverne Koreje na prijedlog njegovog sina Kim Džong Ila.

Višković o sankcijama: Projekat oduzimanja imovine, cilj ukidanje Srpske

Višković o sankcijama: Projekat oduzimanja imovine, cilj ukidanje Srpske

Taj orden se takođe dodjeljuje institucijama i organizacijama, posebno obrazovnim institucijama, medijima i industrijskim preduzećima.

Putin i Kim su razmijenili darove, a lideru Sjeverne Koreje su dati na poklon nova limuzina Aurus i set za čaj, dok je Putin dobio nekoliko umjetničkih djela, uključujući slike i biste, prenijela je ruska agencija TASS.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un poklonio je Putinu par sjevernokorejskih pasa rase pungsan.

Rasa lovačkih pasa pungsan uzgajana je u Sjevernoj Koreji i potiče od vukova i gotovo je nepoznata van zemlje.

Rasa je ime dobila po planinama u sjevernom okrugu Pungsan, gdje je uzgajana.

Igor Dodik: Sankcije su samo nastavak njihove prljave politike, ali i dokaz da kičmu nismo izgubili!

Igor Dodik: Sankcije su samo nastavak njihove prljave politike, ali i dokaz da kičmu nismo izgubili!

Putin je u srijedu doputovao zvaničnu posjetu Vijetnamu, nakon posjete Sjevernoj Koreji tokom koje je sa liderom te zemlje Kim Džong Unom potpisao Sporazum o strateškom partnerstvu.

Pratite nas i putem Vibera