Jedan od najvažnijih događaja godine

Putin otvorio Samit BRIKS-a: Stigli Si i Modi, Srpsku predstavlja predsjednik Dodik

  • 22.10.2024. 15:21

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa predsjednicom Nove razvojne banke Dilmom Rusef na marginama samita BRIKS-a koji je upravo počeo u Kazanju i koji će pod motom "Jačanje multilateralizma za pravedan globalni razvoj i bezbjednost" trajati do 24. oktobra.

Desetine stranih lidera okupile su se u petom po veličini ruskom gradu na tri dana intenzivnih diplomatskih i bilateralnih razgovora na visokom nivou. Međunarodni forum je sazvan da ponudi novu viziju multilateralizma.

U pitanju je prvi samit nakon proširenja BRIKS-a pa će, osim zemalja osnivača Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke republike, učestvovati i Еgipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Еmirati i Еtiopija, koji su od 1. januara ove godine postali članice. 

Takođe, kako je najavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, biće pojašnjen status Saudijske Arabije. 

Do sada najvećem Samitu šefova država BRIKS-a prisustvovaće i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Sadašnje zemlje članice BRIKS-a zajedno predstavljaju oko 46 odsto svjetske populacije i čine više od 36 odsto globalnog BDP-a.

Skoro tridesetak država izrazilo je interesovanje za pridruživanje BRIKS-u ili produbljivanje saradnje sa grupom, a mnoge od njih su poslale delegacije najvišeg nivoa u Kazanj. Postojeće članice su se saglasile da razgovaraju o davanju statusa partnera nekim od ovih zemalja i takve ponude bi mogle da iskrsnu tokom samita.

Očekuje se da će ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarati sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, kineskim predsjednikom Si Đinpingom, predsjednikom Južne Afrike Sirilom Ramafozom i egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom Еl-Sisijem u utorak prije zvaničnog početka samita večerom.

U Kazanj su već doputovali premijer Еtiopije Abij Ahmed, premijer Indije Narendra Modi, južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa i kineski predsjednik Si Đinping, a dočekao ih je lider Tatarstana Rustam Minihanov.

Moskva je najavila da će lideri zemalja članica imati prilično gust raspored na šesnaestom samitu i da će razgovarati o aktuelnim pitanjima globalne i regionalne agende, rezultatima zajedničkog rada u okviru strateškog partnerstva BRIKS-a u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi.

Posebna pažnja biće posvećena temi reforme međunarodnog finansijskog sistema i povećanju uloge država BRIKS-a, razvoju međubankarske saradnje i proširenju međusobnih obračuna u nacionalnim valutama. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Biznis klub

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.