Ruski predsjednik

Putin: Rusija aktivni učesnik međunarodne trgovine uprkos poteškoćama, doprinos BRIKS premašuje G7

  • Izvor: Sputnjik
  • 25.09.2024. 15:31

Rusija je aktivni učesnik međunarodne trgovine bez obzira na poteškoće sa kojima se suočava poslovni svijet, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

On je rekao i da su postupci zapadnih elita prema ruskim finansijskim institucijama i platnim sistemima neprijateljski.

Po isporukama prehrambenih proizvoda Rusija je ušla u grupu vodećih svjetskih izvoznik, rekao je Putin i dodao i da je zabilježen rast izvoza koji ne potpada pod energetski sektor za pet odsto za sedam mjeseci, do 89,9 milijardi dolara.

- Tu nije granica Rusije - dodao on.

Prava tržišta budućnosti se formiraju u svijetu, potrebno je da iskoristimo mogućnosti za izvoz Rusije, ocijenio je Putin.

On je konstatovao da su ruske kompanije spremne da proizvode širok spektar visokotehnoloških proizvoda i da je važno efikasno ih promovisati u inostranstvu.

Globalna privreda se mijenja

Prema njegovim riječima, svjetska trgovina i globalna privreda se aktivno mijenjaju a među liderima su zemlje Globalnog juga.

- Doprinos država-članica BRIKS svjetskoj privredi premašuje brojke G7 i nastavlja da raste - rekao je ruski predsjednik na sjednici predsjedništva Državnog savjeta.

Prema njegovim riječima, zemlje širom svijeta rade na stvaranju nadnacionalne platne infrastrukture, uključujući uz primjenu digitalnih valuta, ne radi samo Rusija na tome.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.