O spornim dijelovima granice

Riješen jedan od ključnih problema BRIKS-a: Kina i Indija postigle dogovor!

  • 23.10.2024. 15:29

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Lin Đijan, potvrdio je juče da je Kina postigla rješenje sa Indijom u vezi sa neriješenim pograničnim pitanjima, odmah nakon što je Nju Delhi saopštio da je postigao dogovor s Pekingom, prenose kineski i indijski mediji.

"U posljednje vrijeme, Kina i Indija su održavale blisku komunikaciju posredstvom diplomatskih i vojnih kanala o relevantnim pitanjima granice. Trenutno su strane postigle rješenje", rekao je Lin na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu.

Lin je istakao da je Kina dala pozitivnu ocjenu o rješenju i da će raditi s Indijom na njegovoj primjeni u sljedećoj fazi.

Pogranični problem, koji Kina i Indija imaju decenijama, predstavljao je svojevrsnu Ahilovu petu BRIKS-a i svakako nadu SAD da bi dvije najmnogoljudnije članice ove organizacije mogle da ostanu u stanju trajnog sukoba.

BRIKS: Šta piše u Kazanjskoj deklaraciji

BRIKS: Šta piše u Kazanjskoj deklaraciji

Nakon sukoba oko Aksaj Čina i kratkotrajnog rata u jesen 1962, sjever Indije i krajnji zapad Kine neprekidno je bio poprište sporadičnih sukoba, u kojima je bilo poginulih i ranjenih vojnika.

To poluratno stanje duž neriješenih graničnih linija ipak nije eskaliralo u pravi rat.

Svaran Sing, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu "Džavaharlal Nehru", u autorskom tekstu objavljenom juče u listu "Čajna dejli", istakao je da Indija i Kina imaju odgovornost da usmjere obnovu BRIKS-a dok organizacija započinje saradnju sa novim članovima i uključuje, kako je naveo, nekoliko drugih partnera sa liste od više od 30 kandidata za pridruživanje ovoj grupi.

Predsjednik Dodik: Uspješan razgovor sa Alijevim o ekonomskoj saradnji; Dogovorena i posjeta Azerbejdžanu

Predsjednik Dodik: Uspješan razgovor sa Alijevim o ekonomskoj saradnji; Dogovorena i posjeta Azerbejdžanu

"U tekućem nastojanju BRIKS-a za reformu globalne uprave, važno je razumijeti kako i zašto je odgovornost prvenstveno na Pekingu i Nju Delhiju. Naime, do kraja prošle godine, BDP Kine porastao je na oko 18 biliona dolara, što je više od zbirnog BDP-a preostalih devet članica BRIKS-a. Svi ostali članovi BRIKS-a imaju Kinu kao svog najvećeg trgovinskog partnera, a osim Indije i Brazila, svi su dio inicijative 'Pojas i put' koju je predložila Kina. Za Brazil, Kina je odredište za skoro trećinu njegovog globalnog izvoza, dok u Indiji uvozi iz Kine premašuju uvoze iz sledeće četiri najveće trgovinske zemlje zajedno. Indija, sa gotovo godišnjim rastom od sedam procenata i najvećom mladom populacijom na svijetu, čini se da će do 2030. postati treća najveća ekonomija u svijetu, odmah nakon SAD-a i Kine", naveo je profesor Sing.

Posljednji sukob između Kine i Indije u pograničnom području dogodio se juna 2020. godine, kada su se vojnici dvije zemlje sukobili u dolini Galvan u oblasti Ladakh.

Ovaj sukob je izazvao napetosti između dvije nuklearne sile, ali su obje zemlje, naročito nakon izbora u Indiji i reizbora indijskog premijera Narendre Modija, u međuvremenu pribegle diplomatskim razgovorima i rješenju možda ključnog problema BRIKS-a, piše RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.