Dmitrij Peskov

"Rusija će odgovoriti na postavljanje američkih raketa u Еvropi"

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 13.07.2024. 18:37

Rusija ima dovoljno kapaciteta da odgovori na raspoređivanje američkih raketa velikog dometa u Еvropi, ali potencijalne žrtve u takvom slučaju bi bile evropske prestonice, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema njegovim riječima, uvijek je postojala paradoksalna situacija.

- Amerika je raspoređivala rakete u Еvropi, različite rakete ali tradicionalno usmjerene prema našoj zemlji. Naša zemlja je, logično, određivala kao cilj naših raketa tačke u Еvropi - rekao je on novinaru Pavelu Zarubinu.

Kako je dodao, paradoks je u tome da SAD nastavljaju da zarađuju, a Еvropa je na nišanu raketa.

- Naša zemlja je na nišanu američkih raketa koje se nalaze u Еvropi. Sve smo to već prošli, sve je to bilo već. Imamo potencijal za obuzdavanje tih raketa, samo potencijalna žrtva bile bi evropske zemlje - upozorio je on.

Peskov je dodao da sada nije najsrećnije vrijeme za Еvropu.

- Еvropa puca po šavovima. Nije najsrećniji period za Еvropu i zato je, u različitim formama, neizbežno ponavljanje istorije - rekao je Peskov novinaru Pavlu Zarubinu komentarišući raspoređivanje američkih raketa u Еvropi.

Pentagon je najavio da će SAD 2026. godine početi sa raspoređivanjem udarnih sistema velikog dometa u Njemačkoj. Radi se o sistemima koji su znatno napredniji od postojećih u Еvropi – raketama SM-6, "tomahavk" i hiperzvučnom oružju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: