Moskva

Rusija: Imamo dokaze da su SAD i Britanija umiješane u sabotažu Sjevernog toka

  • Izvor: SRNA
  • 09.10.2024. 17:37

Rusija ima dokaze o umiješanosti SAD i Velike Britanije u sabotaži gasovoda "Sjeverni tok", a objavljivanje tih dokaza zavisiće od situacije, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ovi dokazi postoje. A da li ćemo ih objaviti zavisiće od toga kako će se odvijati situacija oko istrage. Pošto smo više puta svima nudili saradnju, radili smo to i javno i putem dostupnih pravnih kanala između organa za sprovođenje zakona, više puta smo i kontaktirali sa njima. Podržali smo ove zakonske zahtjeve, i politički i javno, a nismo dobili nikakav odgovor", rekla je ona.

Ona je dodala da smatra da Njemačka mora da bude zainteresovana za razmjenu materijala, za dobijanje informacija od Rusije i za pružanje odgovarajućih informacija.

Iran bi jednim potezom mogao svijet da baci na koljena

Iran bi jednim potezom mogao svijet da baci na koljena

"Štaviše, bili smo spremni da iznesemo sve što imamo u okviru istrage pod okriljem UN, ali Zapad je i ovo blokirao. Stoga, mi sprovodimo sopstvenu istragu i, naravno, imamo informacije o kojima govore ruski zvaničnici - posebno direktor ruske spoljne obavještajne službe Sergej Nariškin. Baza dokaza takođe postoji", rekla je ona.

Nariškin je ranije rekao da su SAD i Velika Britanija direktno umiješane u sabotažu "Sjevernog toka".

On je naveo da su u organizaciju, pripremu i izvođenje detonacije bili uključeni profesionalni diverzanti anglosaksonskih obavještajnih službi, podsjeća TASS.

Fuad Kasumović ismijava SDA: Teže mi je ovo nego pobijediti njih

Fuad Kasumović ismijava SDA: Teže mi je ovo nego pobijediti njih

"Američka administracija smatrala je takvu sabotažu opravdanom da bi garantovala odvajanje Еvrope, uglavnom Njemačke od Rusije", rekao je on. 

Pratite nas i putem Vibera