Marija Zaharova

Rusija podržava incijativu Srbije za KiM

  • 20.09.2024. 11:57

Inicijativa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za rješavanje situacije oko KiM jedini je mogući korak Beograda i Moskva ga podržava, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Inicijativa predsjednika Vučića sugeriše da je to jedini mogući korak koji Beograd sada vidi. U potpunosti podržavamo postavljene zahtjeve, pozdravljamo namjeru da se ponovo podnese zahtjev za povratak srpskih bezbjednosnih snaga na Kosovo u punom skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu.

Prema njenim riječima, Brisel i Vašington ne mogu da djeluju kao "pošteni posrednici" u kontekstu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

- S obzirom da SAD nisu sposobne da igraju ulogu poštenog posrednika, osiguravaju ispunjavanje glavnih sporazuma iz Brisela, one, isto kao što su stvarale tu kvazizajednicu, tako joj i popuštaju, ne ostavljajući šanse za pravedan ishod situacije. Sve je to na štetu miru i stabilnosti - istakla je ona.

Zaharova je istakla da "takozvano Kosovo, ili kako ga već tamo zovu Republika Kosovo ili kako god i sva ta kvazi nezavisnost je zamisao Zapada i rezultat varvarskog cijepanja Srbije nakon podjednako varvarske agresije NATO-a 1999. godine".

- Narednih 25 godina sponzori takozvanog kosovskog projekta radili su na legalizaciji otimanja te iskonsko srpske teritorije od države Srbije. Šta se sada dešava? U ovoj fazi, nakon dolaska na vlast Kurtija u Prištini, taj proces je kulminirao. Albanizacija je dobila prijeteće razmjere. Srbe istjeruju sa teritorije pokrajine, težeći da izbrišu tragove njihovog vijekovnog istorijskog nasljeđa. O korupciji i zločinima na teritoriji KiM neću ni da govorim, jer kako da ih ne bude?! Samo kada postoji država, institucije mogu njome da upravljaju, uspostavljaju red i zakon. Ali ovo je kvazidržava, na prevaru su je formirali, pa tako danas na prevaru i postoji - objasnila je Zaharova.

Ona je podsjetila da su svojevremeno nade polagane u Еvropsku uniju.

- Koliko je svega toga obećala Srbima, ali pregovaračka platforma koju su formirali je potpuno diskreditovana i pretvorena u govornicu za drske ispade kosovskih Albanaca i beskonačno ponižavanje Srba od strane ЕU i zapadnjaka. Ono što je u početku predstavljano kao stvaranje uslova za konstruktivan dijalog, postalo je cinično iživljavanje nad Srbima. Briselski zvaničnici, iza kojih kao i uvijek stoje Amerikanci, doveli su rješavanje kosovskog pitanja u ćorsokak. Godinama su štitili te svoje bandite u Prištini, izmišljali alternative međunarodnom pravu, smišljali kako da zaobiđu rezoluciju SB UN 1244, pokušavali da riješe kosovski problem isključivo na račun Srba koji su toliko stradali zbog njih, zapadnjaka i situacije u cjelini. Prema tome, Kurtiju je dat potpuni kart blanš za čišćenje nealbanskog sjevernog dijela pokrajine, zatvaranje administrativnih, komunalnih, komercijalnih struktura koje nisu pod njihovom kontrolom - podsjetila je Zaharova.

Ona je zaključila da samo uspostavljanje statusa kvo, vraćanje suštini Briselskih sporazuma može dati osnova za dalji plodotvoran dijalog.

- Treba da budu ukinute nezakonite jednostrane odluke Kurtija, između ostalog i o zatvaranju srpskih administracija, banaka, poštanskih ekspozitura, zamjeni Srba Albancima u organima lokalne samouprave, zabrani korišćenja dinara i mnoge druge koje je spominjao predsjednik Srbije. Ključni preduslov za normalizaciju je da kosovski Albanci ispune obaveze u skladu sa dokumentima koja su potpisali, prije svega o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu - poručila je Zaharova.

Vlada Srbije je ranije odobrila paket ekonomskih i pravnih mjera za zaštitu srpskog stanovništva i njegovih prava na Kosovu i Metohiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će uputiti pisma o teškoj situaciji na KiM liderima ЕU, kao i SAD, Kine, Rusije i drugih zemalja – stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN i održaće sastanke sa 60 svjetskih lidera o ovom pitanju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: