Učešće na samitu

Ruski NTV: Predsjednik Republike Srpske objasnio razliku između ЕU i BRIKS-a

  • 21.10.2024. 19:19

Učešće na samitu BRIKS-a u Kazanju potvrdili su ne samo lideri zemalja učesnica , već i predstavnici država koji ne kriju interesovanje za organizaciju, a među njima je i Republika Srpska. Političari i obični građani na Balkanu nezadovoljni su stalnim ultimatumima evropskih zvaničnika, piše portal ntv.ru.

Učešće na samitu BRIKS-a u Kazanju potvrdili su ne samo lideri zemalja učesnica , već i predstavnici država koji ne kriju interesovanje za organizaciju, a među njima je i Republika Srpska.

Političari i obični građani na Balkanu nezadovoljni su stalnim ultimatumima evropskih zvaničnika. Sve češće se govori o alternativi političkom ujedinjenju starog sveta.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik je lično iskusio šta su sankcije Zapada. SAD su ga dva puta stavljale na crnu listu. I pored toga što je Republika Srpska, kao dio BiH, još 2016. godine podnijela aplikaciju ЕU. Ali Srbi se ne vole na Zapadu, kao ni oni koji se drže samostalne politike. Zvaničnici ЕU odavno smatraju Dodika, zajedno sa njegovim prijateljem mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, "trojanskim konjima Kremlja". Sam Milorad Dodik u intervjuu za NTV kaže da BRIKS vidi kao izlaz za Republiku Srpsku.

- BRIKS je organizacija zemalja koje se međusobno poštuju i sarađuju. Ovo je svijet saradnje, a ne ultimatuma. Еvropska unija je organizacija za ucjene. Vidite, oni stalno pokušavaju da postavljaju neke zahtjeve, usput nudeći novac ili nešto slično. Ovo liči na neku vrstu cjenjkanja, a ne saradnje... Stalno slušamo neke naredbe i ultimatume, uradi ovo, uradi ono. Nama, i cijelom svijetu, potrebna je alternativa. Naravno, Amerika ima vojnu moć, to je tačno, ali ona više nije finansijski, politički ili ekonomski centar svijeta. Ona samo prijeti svijetu sankcijama. Čini mi se da Zapad iz očaja, iz neuspjeha, stalno smišlja neke nove pakete, izmišlja neke nove sankcije. Ali ruska ekonomija raste, a dvije trećine svetskih zemalja je sada na strani Rusije - rekao je Dodik.

Za Republiku Srpsku, koja je dio BiH, kao i za Srbiju, svaki dijalog sa zvaničnicima ЕU predstavlja još jednu pritužbu. Srbima je jednostavno dosta da im Zapad decenijama govori sa pozicije snage. Milorad Dodik je mnogo prije samita BRIKS-a rekao da će sigurno odletjeti u Kazanj i sastati se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Za mnoge na Balkanu BRIKS je veoma privlačan savez. Ali disciplina u ЕU je takva da se čak i za zemlje kandidate svaki korak u tom pravcu strogo kažnjava.

Kompletan tekst pročitajte OVDJЕ.

Pratite nas i putem Vibera