Sve jače veze

''SAD ne treba da se miješaju u odnos Kine i Mađarske''

  • 07.10.2024. 18:15

SAD ne treba da se miješaju u pravo Kine da razvija odnose sa Vladom Mađarske, saopšteno je iz kineske Ambasade u Vašingtonu.

"Pravo Kine da razvija bilateralne odnose i obavlja normalnu razmjenu sa drugim zemljama u svijetu ne bi trebalo da bude ometano ili narušeno", rekao je neimenovani portparol kineske Ambasade nakon što su američki poslanici kritikovali Budimpeštu zbog sve jačih veza sa Pekingom.

On je istakao da primjedbe američkih senatora zagovaraju blokovsku konfrontaciju i da su pune hladnoratovskog razmišljanja, primoravajući druge zemlje da izaberu stranu.

Grupa američkih senatora boravila je prošle sedmice u Mađarskoj, gdje su se sastali sa zvaničnicima mađarske Vlade. Nakon posjete, senatori su objavili zajedničko saopštenje u kojem kritikuju mađarske zvaničnike zbog razvijanja veza sa Rusijom i Kinom, dodajući da je Budimpešta ignorisala zabrinutost saveznika u vezi sa produbljivanjem saradnje sa Pekingom.

Američki senatori u zajedničkoj izjavi nisu ulazili u detalje svoje zabrinutosti, ali su pozvali Mađarsku da blisko sarađuje sa svojim saveznicima, sasluša ih i reaguje.

U delegaciji američkih senatora koja je posjetila Mađarsku bili su senatori Džeri Moran, Suzan Kolins, Džon Kornin, Džon Buzman i Džon Hoven.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Revolucija 1917

    'Revolucija 1917

  • 21:00 Ćirilica

    Ćirilica

  • 23:20 Močvara (16+)

    "Močvara" je napeta priča o nizu serijskih ubistava u Beogradu, puna obrta i neočekivanih raspleta. Inspektor Nikola, kojeg tumači Goran Bogdan, pokušaće sa svojim kolegama da riješi težak slučaj pred kakvim se beogradska policija dosada nije susrela.

  • 00:20 Noćni program

    Noćni program